Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

Krupnik z koperkiem
canva/Dar1930

Krupnik jest jedną z popularniejszych i bardziej lubianych zup naszej kuchni. Choć każdy z pewnością ma na nią swoją recepturę, ta autorstwa babci Lucyny zachwyciła nas orzeźwiającym smakiem. A wszystko za sprawą popularnego dodatku, jakim jest świeży koperek. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Krupnik będzie smakował nieziemsko, jeśli dodacie do niego koperek. To popularne zioło ma niezwykle orzeźwiający smak, który ożywi dość ciężką zupę. Tanie i pięknie pachnące zioło dostępne jest przez cały rok, warto więc po nie sięgnąć.

Przepis na krupnik z koperkiem

Składniki:

  • 40 dag żeberek wieprzowych

  • 3 litry wody

  • 2 małe cebule

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić krupnik z koperkiem? Przepis babci Lucyny jest niezawodny

Mięso płuczemy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, zbierając szumowiny. Dodajemy obrane cebule, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Przykrywamy garnek, pozostawiając niewielką szczelinę i gotujemy na niewielkim ogniu godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z marchewką, z tym że na koniec ścieramy ją na tarce o większych oczkach.

Kaszę płuczemy na sicie. Składniki dodajemy do garnka wraz z kilkoma gałązkami koperku i gotujemy krupnik jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy z dodatkową porcją świeżego koperku i posiekanego mięsa z żeberek.

Na naszej stronie znajdziecie inne rozgrzewające zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą. Wypróbujcie również pyszną solankę — jest pełna sycących boczniaków.

Krupnik z koperkiem jest pyszny
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: