Smakosze.pl

wikimedia/ licencja CC 3.0 /MOs810

Przepis na niezapomnianą zalewajkę

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Zalewajka wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w XIX wieku. Warto podkreślić, że w tamtej części Polski podstawą diety były ziemniaki. Są one również jednym ze składników zalewajki.

Zupa doczekała się nawet wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Trafiają na nią tylko potrawy z historią i długą tradycją. Jadły ją już nasze babcie i prababcie, teraz my możemy ją "pokazać" młodemu pokoleniu.

Pomimo nowych wciąż zmieniających się mód i przyzwyczajeń, warto pamiętać o tradycyjnych polskich potrawach i próbować "ocalić je od zapomnienia" pokazując je choćby naszym dzieciom.

Poniżej przypominamy przepis na niezapomnianą zalewajkę. Jesteśmy ciekawi, czy to właśnie z niego korzystały Wasz babcie?

Przepis na zalewajkę

Składniki:

  • 2 l wody

  • 1/2 l żurku

  • 700 g ziemniaków

  • 200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • kilka suszonych grzybów

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1/4 łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oleju

  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

Namocz kilka suszonych grzybów. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, a czosnek i cebulę posiekaj. Podsmaż tę drugą na rozgrzanym oleju. Pokrój dobrej jakości boczek w cienkie paski lub kostkę

Włóż do wrzątku pokrojone ziemniaki, podsmażoną cebulkę, pokrojony boczek, liść laurowy, ziarna angielskiego i namoczone wcześniej grzyby. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu. W drugim garnku wymieszaj żur ze śmietaną oraz posiekanym drobno czosnkiem.

Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodaj do gotującej się zupy żur. Zalewajkę dopraw do saku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż do momentu, gdy ziemniaki staną się odpowiednio miękkie. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne potrawy. Pisaliśmy m.in. o tradycyjnych szarych kluchach o raz podawaliśmy przepis na pampuchy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źrodło: wikipedia/ zajadam 

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >