Smakosze.pl Przepisy Przepis na niezapomniane kluski żelazne
canva/Dar1930

Przepis na niezapomniane kluski żelazne

16 listopada 2021

„Żelazne” kluski, znane też jako kluski szare są potrawą, którą wielu z nas kojarzy z domu rodzinnego. Nasze babcie często przyrządzały to proste, a przy tym wyjątkowo sycące i tanie danie. Smakowało ono pysznie z sosem z pieczarek lub okrasą. Przenieście się w dawne czasy i zróbcie je w waszych domach. Będziecie zachwyceni.

Wielokrotnie polecaliśmy wam pyszne receptury na potrawy z ziemniaków. Podpowiadaliśmy np. jak przyrządzić tradycyjne kluski śląskie , będące doskonałym towarzystwem dla zrazów wołowych . Dawaliśmy też wskazówki, dzięki którym kupowaliście idealne do zrobienia pyz ziemniaki . Te same sprawdza się w przygotowaniu żelaznych klusek. To smaczne i proste w wykonaniu danie z pewnością wam zasmakuje.

Przepis na kultowe kluski żelazne

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 średnie jaja

  • 1 średnia cebula

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach — podobnie jak do przyrządzenia placków. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do miski z ziemniakami, a następnie dodajemy obie mąki oraz jaja. Wsypujemy sól i pieprz.

Całość dokładnie mieszamy — powinna powstać gęsta, zwarta masa. Jeśli wyjdzie rzadka, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

Gdy zawrze, maczamy w niej łyżkę i nabieramy nią masę ziemniaczaną i tak uformowaną kluskę umieszczamy w garnku. W ten sposób postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Kluski gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Dbamy przy tym o to, by nie gotować na raz zbyt wielu sztuk — wtedy się nie skleją. Gotowe kluseczki wyławiamy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy na ciepło np. ze smażoną cebulką lub sosem grzybowym . Smacznego.

Ziemniaki tłuczone
Z ziemniaków przyrządzicie wiele pysznych potraw m.in. żelazne kluski

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy