Racuchy wyjdą obłędnie
Wikipedia / Pilecka / CC BY-SA 3.0

Przepis na puszyste racuchy

Przepyszne racuchy potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Istnieje wiele przepisów na smakowite placki. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy maślankę.

Bez wątpienia racuchy można zaliczyć do grona kultowych smakołyków. Wielu smakoszy wspomina je z nostalgią i uznaje wyborne placki za jeden z najlepszych łakoci czasów dzieciństwa. Puszyste i kuszące racuchy można z łatwością przygotować w domowym zaciszu.

Obłędne racuchy na maślance

Racuchy są wyjątkowym specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby pyszne placki. Dawniej jadało się je zdecydowanie częściej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić je nawet dzisiaj.

Racuchy niejednokrotnie gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym kluczowym składnikiem jest maślanka. Między innymi za jej sprawą placki będą cechowały się niezapomnianym smakiem.

Nie da się ukryć, że najbardziej pożądane racuchy, to takie, które są chrupiące i puszyste zarazem. W tej odsłonie wykorzystamy składniki, które można znaleźć w większości kuchni. Lista jest bardzo krótka. Co nam będzie potrzebne?

Która cebula jest najzdrowsza?Która cebula jest najzdrowsza?Czytaj dalej
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 ml maślanki
  • 40 g cukru
  • 2 g sody
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • olej

Racuchy w przepysznej odsłonie

(Canva / TJ-Tom)

Banalny przepis na wyborne racuchy

Racuchy w tej odsłonie nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Receptura jest niezwykle intuicyjna i każdy sobie z nią poradzi. Na początku żółtka oddzielamy od białek. Już wcześniej podzieliliśmy się sztuczką, która ułatwia ten proces.

Białka umieszczamy w misce i dodajemy do nich odrobinę soli. Całość ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, maślankę, cukier, żółtka i sodę. Najlepiej wykorzystać do tego mikser. Masa musi być jednolita.

Do ciasta dodajemy ubite białka i starannie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Wylewamy na nią niewielkie porcje ciasta. Racuchy smaży z obu stron na złocisty kolor. Kiedy będą już gotowe, wykładamy je na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na koniec racuchy posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować je także ulubionymi owocami. Tak przygotowany specjał z pewnością przyprawi domowników o zachwyt. Prośby o dokładkę, w związku z tym lepiej przygotować więcej pysznych placków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł