Smakosze.pl Przepisy Przepis na syrop z zielonych orzechów i miodu
Canva (madeleinesteinbach)

Przepis na syrop z zielonych orzechów i miodu

20 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Orzechy są bardzo smaczną przekąską, która często gości na naszych stołach, jednak można wyciągnąć z nich znacznie więcej. Syrop z zielonych orzechów i miodu ma wiele cennych właściwości - zawierają chociażby dużą ilość miodu, co jest zaletą dla ludzi chorujących na tarczycę. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, więc każdy może spróbować własnych sił.

Syrop z zielonych orzechów to doskonałe źródło jodu - pierwiastka istotnego dla odpowiedniej pracy układu hormonalnego. Jeśli więc w najbliższym czasie nie możesz wybrać się nad morze, orzechy przyjdą z pomocą.

Dodatkowo ten prosty w sporządzeniu produkt wspomaga pracę wątroby i układu pokarmowego, a także ułatwia detoksykację z zanieczyszczeń. Pozytywnie działa również przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego. Pamiętaj, aby rozcinać orzechy z rękawiczkami na dłoniach, gdyż bardzo silnie brudzą skórę.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na syrop z zielonych orzechów i miodu

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 1 kilogram zielonych orzechów włoskich, co daje około 40 małych sztuk

  • 1 litr płynnego miodu

  • wyparzony i dobrze umyty słój

Sporządzanie syropu rozpocznij od dokładnego umycia każdego z orzechów. Mogą zawierać w końcu różne zanieczyszczenia, jak odchody ptaków czy inny brud, dlatego warto je oczyścić. Po opłukaniu wyłóż je na blat pokryty ręcznikiem kuchennym i pozwól im się wysuszyć.

Po osuszeniu każdy z orzechów pokrój w plastry lub ćwiartki. Koniecznie załóż rękawiczki ze sztucznego tworzywa, w innym wypadku będziesz miał palce odbarwione na brązowy kolor. Pokrojone orzechy przełóż do słoja.

Następnie zalej zawartość słoika płynnym miodem. Gdy cały słój będzie wypełniony, szczelnie go zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około cztery tygodnie. Raz dziennie należy rozszczelnić zakrętkę, aby uwolnić nadmiar zgromadzonych podczas fermentacji gazów. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko, przelej do butelek i gotowe.

Syrop z zielonych orzechów włoskich
undefined

Źródło: canva.com/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy