Smakosze.pl Przepisy Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków
Wikipedia / Ewkaa / CC BY-SA 4.0

Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków

12 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Kluski śląskie są idealnym dodatkiem do mięsa. Zazwyczaj podaje się je w zestawie z mięsną roladą oraz modrą kapustą. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie ziemniaków. Byłam zaskoczona, gdy zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi przepis na kultowe kluski przygotowane z zupełnie innego składnika.

Kluski śląskie bez ziemniaków? Zastąpisz je tym składnikiem

Kluski śląskie nie muszą być zrobione z ziemniaków. Z powodzeniem zastąpimy je kaszą jaglaną. Ten zdrowy i łatwo dostępny składnik sprawi, że danie zyska nie tylko nową odsłonę, ale będzie również mniej kaloryczne. Dla niektórych będzie to ciekawostka, a inni z pewnością włączą ten przepis do swojego codziennego menu. Prezentujemy go poniżej.

kluski śląskie
Canva/sitriel
Spowalnia procesy starzenia i dobrze wpływa na zęby. Ten rodzaj herbaty koniecznie włącz do diety

Jak zrobić kluski śląskie bez ziemniaków?

Lista składników:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g skrobi
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta soli

Sposób wykonania klusek śląskich bez ziemniaków

Gotujemy kaszę jaglaną, a następnie blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy ją do smaku solą oraz lubczykiem. Do masy wsypujemy 60 g skrobi i mieszamy.

Następnie zaczynamy formować kluski. Na środku robimy wgłębienie. Więcej na temat jego funkcji przeczytasz w tym artykule . Kluski śląskie gotujemy we wrzącej wodzie przez około 3-5 minut, od momentu, aż wypłyną na wierzch .

Kluski śląskie doskonale będą smakować np. z domowymi zrazami. Przepis znajdziecie tutaj .

kluski śląskie
Canva/arfo

Z tą zupą jesienne przeziębienia nie są mi straszne. Ten składnik ma zbawienny wpływ na odporność
Ciasto na pierogi wychodzi lepsze na maśle czy oleju? Bosacka nie ma wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy