Ciasto na pierogi wychodzi lepsze na maśle czy oleju? Bosacka nie ma wątpliwości
Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Jaki patent ma na nie Katarzyna Bosacka? Wlewa do nich olej, czy masło? Odpowiedź w naszym artykule. Jesteśmy ciekawi czy ten przepis dziennikarki przypadnie Wam do gustu.
Sekret idealnego ciasta na pierogi
Katarzyna Bosacka chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami. Popularna dziennikarka jakiś czas temu wzięła na tapet ciasto na pierogi. Jest on podobny do przepisu na pierogi z 1920 rok (znajdziecie go tutaj). Powód? Dziennikarka zamiast masła wlewa do ciasta olej rzepakowy. Dzięki temu jest ono delikatne i bardziej jędrne. Dodając olej pamiętajmy jednak, aby zawsze trzymać się dokładnych proporcji przepisu. W przeciwnym razie ciasto na pierogi wyjdzie zbyt tłuste, a tego efektu chcemy uniknąć. Poniżej znajdziecie przepis na pierogi pani Katarzyny.
Buraczki do mielonych siostry Anastazji są niemal legendarne. 1 składnik może zaskoczyć
Lista składników na ciasto na pierogi według Katarzyny Bosackiej
- 500 g mąki pszennej
- szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania ciasta na pierogi z przepisu Katarzyny Bosackiej
Na początek przesiewamy mąkę pszenną na blat, wlewamy do niej szklankę wrzątku i delikatnie zaczynamy zbierać mąkę od środka. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i zagniatamy ciasto. Kiedy stanie się ono gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę. Przykrywamy ją ścierką i odstawiamy na kilka minut.
Ostatnim krokiem jest rozwałkowanie naszego ciasta na pierogi i wycięcie z niego kółek za pomocą szklanek. Następnie napełniamy je ulubionym farszem (np. mięsnym) i gotujemy (opis jak poprawnie się do tego zabrać, znajdziecie w tym artykule). Smacznego!