Smakosze.pl Przepisy Przepis na te naleśniki mam z notatnika babci. Pyszniejszych nigdy nie jadłem
YouTube/@Lieblingsdesserts

Przepis na te naleśniki mam z notatnika babci. Pyszniejszych nigdy nie jadłem

22 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiamy je wszyscy i nigdy ich nie odmawiamy. Co to może być? Oczywiście, że naleśniki. Są proste, szybkie i smakują z każdym nadzieniem. To jak skusisz się?

Naleśniki nie tylko na obiad

Naleśniki są uniwersalnymi plackami, które zjesz nie tylko na słodko, ale i słono. Dodatkowo jest to dobre danie na każdą porę dnia. Możesz zjeść je na słodkie śniadanie. Najlepiej z domowym dżemem. Na obiad idealnie sprawdzą się z farszem z pieczarek i sera, czyli popularne krokiety. A co na kolacje?

Na ten posiłek proponuje coś wyjątkowego - naleśniki babci. Tradycyjne z nadzieniem z białego twarogu z pysznymi dodatkami. Będą idealnym daniem na koniec dnia i nikt im się nie oprze.

naleśniki.jpg
Canva / lisaaMC
Zimą do pomidorowej dodaję garść tego składnika. Wiele osób by o nim nie pomyślało, a właśnie trwa sezon

Co będzie ci potrzebne?

Do naleśników babci będziesz potrzebować niewiele. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Lieblingsdesserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml wody

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 2-3 łyżki masła
  • garść rodzynek

Jak zrobić naleśniki według przepisu babci?

Zacznij od wbicia 3 jajek do miski . Następnie dodaj cukier i wymieszaj trzepaczką. Wlej mleko, ciepłą wodę i przesiej mąkę przez sito. Wymieszaj i połącz składniki na płynne ciasto naleśnikowe. Pamiętaj, aby nie było grudek .

Przygotuj nadzienie. W tym celu do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, daj rodzynki oraz wbij jajko. Wymieszaj na jednolitą masę.

Rozgrzej patelnię i za pomocą chochli rozprowadzaj płynne ciasto. Każdy naleśnik smaż z dwóch stron do zarumienienia . Kiedy będą gotowe, nałóż nadzienie z twarogu. Złóż w trójkąty i zajadaj się pysznymi naleśnikami babci.  Sprawdź, jaki składnik dodać do zupy pomidorowej oraz jak zrobić greckie naleśniki .

twaróg.jpg
Canva/@papkin
Wrzucam liście laurowe do garnka i robię prosty syrop. Piję go całą zimę, już nie pamiętam, kiedy chorowałem
Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy