Przepis na te naleśniki mam z notatnika babci. Pyszniejszych nigdy nie jadłem
Uwielbiamy je wszyscy i nigdy ich nie odmawiamy. Co to może być? Oczywiście, że naleśniki. Są proste, szybkie i smakują z każdym nadzieniem. To jak skusisz się?
Naleśniki nie tylko na obiad
Naleśniki są uniwersalnymi plackami, które zjesz nie tylko na słodko, ale i słono. Dodatkowo jest to dobre danie na każdą porę dnia. Możesz zjeść je na słodkie śniadanie. Najlepiej z domowym dżemem. Na obiad idealnie sprawdzą się z farszem z pieczarek i sera, czyli popularne krokiety. A co na kolacje?
Na ten posiłek proponuje coś wyjątkowego - naleśniki babci. Tradycyjne z nadzieniem z białego twarogu z pysznymi dodatkami. Będą idealnym daniem na koniec dnia i nikt im się nie oprze.
Co będzie ci potrzebne?
Do naleśników babci będziesz potrzebować niewiele. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Lieblingsdesserts, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
Składniki na farsz:
- 400 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 2-3 łyżki masła
- garść rodzynek
Jak zrobić naleśniki według przepisu babci?
Zacznij od wbicia 3 jajek do miski . Następnie dodaj cukier i wymieszaj trzepaczką. Wlej mleko, ciepłą wodę i przesiej mąkę przez sito. Wymieszaj i połącz składniki na płynne ciasto naleśnikowe. Pamiętaj, aby nie było grudek .
Przygotuj nadzienie. W tym celu do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, daj rodzynki oraz wbij jajko. Wymieszaj na jednolitą masę.
Rozgrzej patelnię i za pomocą chochli rozprowadzaj płynne ciasto. Każdy naleśnik smaż z dwóch stron do zarumienienia . Kiedy będą gotowe, nałóż nadzienie z twarogu. Złóż w trójkąty i zajadaj się pysznymi naleśnikami babci. Sprawdź, jaki składnik dodać do zupy pomidorowej oraz jak zrobić greckie naleśniki .