Przepis na tę pieczeń znalazłem w internecie. Smakuje wprost wybornie, a kosztuje grosze
Ta ni to pieczeń, ni to zapiekanka, to świetny sposób na szybki i przede wszystkim tani obiad. W przeciwieństwie do większości pieczeni, mięso gra w nim rolę drugoplanową. A na pierwszy plan wysuwają się niezwykłe, choć codzienne składniki. Skosztuj raz, a zakochasz się w tym smaku na zawsze.
Pieczeń ziemniaczana
Tę pieczeń można równie dobrze traktować jak zapiekankę. Mięso z pieczarkami i ziemniakami to zestawienie, które – podane z sałatką lub surówką – jest właściwie kompletnym posiłkiem. Pasuje doskonale nie tylko na tani obiad , lecz także na pożywne śniadanie. A i odgrzewa się dobrze, jest więc niezłym lunchem do pracy.
W pieczeni takiej po raz kolejny swoją wszechstronność pokazuje mięso mielone. Tutaj zestawione jest z pieczarkami i cebulą jako farsz do ziemniaczanej masy . W roli tej ostatniej doskonale sprawdzi się nadmiar puree ziemniaczanego z któregoś z wcześniejszych posiłków.
Zapiekanka na tani obiad
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Spróbujemy. Warto spróbować wersji autora, z mięsem drobiowym przyprawionym bazylią i gałką muszkatołową. My jednak polecamy mięso wieprzowo-wołowe
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
- ⅓ kg pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka startego kminu rzymskiego
Pieczemy ziemniaczaną pieczeń
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy na puree. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na patelnię dodajemy mięso mielone, przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem i podsmażamy mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku .
Przestudzone ziemniaki mieszamy z wybitymi jajkami i bułką tartą na gładką masę. Po podsmażeniu mięsa wyłączamy palnik, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Do formy (np. keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ziemniaczanej . Na nią układamy mięsny farsz i przykrywamy drugą połową masy ziemniaczanej i posypujemy startą mozzarellą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. godzinę .
Wypróbuj też przepisy na żurek Tomasza Strzelczyka bez zakwasu i roladę z mielonego kurczaka .