Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pierś z kurczaka i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na niedzielny obiad
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.03.2024 14:09

Kroję pierś z kurczaka i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na niedzielny obiad

pierś z kurczakiem i jajkami
Fot. Facebook/Smaczny

Połącz pierś z kurczaka z jajkami i stwórz niesamowicie smaczny obiad na niedzielę. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i całą rodzinę. To danie wygląda i smakuje obłędnie. Poniżej opowiem dokładnie, jak je zrobić.

Idealny obiad na niedzielę

Obiad na niedzielę nie musi być nudny. Ten z przepisu na pewno zaskoczy całą twoją rodzinę. W ostatnim czasie to mój ulubiony sposób na niedzielny posiłek. W dodatku robi się go łatwo i szybko. 

Najlepsze jest jednak to, że zrobisz go z piersi kurczaka oraz jajek. I to wcale nie będą kotlety, a rolada. Poznaj przepis i zrób to niezwykle smaczne i ciekawe danie. Efekt zachwyci absolutnie każdego.

pierś z kurczaka.jpg
Fot. Canva/AndyVernum1
Henia zachwyciła wszystkich ciastem Bogini Wenus. Ten przepis jest kultowy Wrzucam ją do pieca i dzieje się magia. Efekt lepszy niż po drogiej chemii

Nie tylko kurczak i jajka

Do przygotowania tego pysznego obiadu będziesz potrzebowała nie tylko piersi z kurczaka i jajek. Aby danie było udane, potrzebne będą składniki z listy poniżej. Jest ich sporo, ale martw się, bo na szczęście nie są one drogie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Smaczny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • ½ główki białej kapusty
  • 5 g mielonej papryki słodkiej
  • 5 g kolendry
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 150 g jogurtu greckiego
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad na niedzielę

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i wbij jajka. Całość zblenduj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki przełóż do mięsa. 

Kapustę umyj, a następnie drobno posiekaj w paski. Przełóż do miski. Ząbki przeciśnij przez praskę. Przypraw solą, pieprzem oraz czerwoną papryką i kolendrą. Całość ponownie zblenduj na jednolitą i gładką masę. 

Papier do pieczenia posmaruj oliwą. Przełóż na nią masę i uformuj z niej cienki prostokątny placek. Na wierzch połóż plastry żółtego sera, a całość zawiń w rulon. Zrób to, jak na zdjęciu poniżej. 

Piecz w papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Do małej miski przełóż jogurt naturalny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól. Wlej odrobinę soku z cytryny, a całość wymieszaj na jednolity sos. Upieczone mięso podawaj z ziemniakami i przygotowanym sosem. Sprawdź przepis na sernik z dwóch składników oraz dowiedz się, czy ceny bananów pójdą w górę.

gotowy obiad.jpg
Fot. Facebook/Smaczny