Strzelczyk zdradził swój przepis na żurek bez zakwasu. Dodaje ten składnik i ma najlepszą zupę na święta
Tomasz Strzelczyk - znany kucharz i youtuber, zaprezentował swój przepis na żurek. Zachwyca smakiem oraz prostotą wykonania. A to wszystko bez zakwasu. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.
Strzelczyk zdradził przepis na żurek
W tym roku na Wielkanoc podam żurek z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jest naprawdę wyśmienity, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Aby mieć na święta pyszną, tradycyjną zupę nie potrzeba zakwasu. Wystarczy, że zrobisz ją z przepisu znanego kucharza.
Ten żurek jest wyśmienity i udany przez jeden składnik. Dowiesz się o nim więcej w dalszej części artykułu. Poniżej sprawdzisz także, jakie składniki będą ci potrzebne, oraz poznasz sam przepis.
Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie Co się stanie z twoim organizmem, gdy nie będziesz jadł przez tydzień?Nie zapomnij o tym składniku
Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Najważniejszym z nich jest kefir. Nada on świątecznej zupie wyśmienitego smaku. Dzięki niemu nie będziesz musiała robić zakwasu, który nie zawsze wychodzi.
Wszystkie wymienione produkty pochodzą z przepisu Strzelczyka, dlatego żadnego nie pomijaj. Zaufaj kucharzowi i zrób dokładnie tak samo, jak w przepisie. Nie zawiedziesz się.
Składniki:
- kawałek żeberka surowego
- kawałek żeberka wędzonego
- 2 białe kiełbasy
- 70 g wędzonego boczku
- 2 l wody
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 l kefiru
- 60 g śmietany 12%
- 20 g mąki żytniej
- 25 g startego chrzanu
- suszony majeranek
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na żurek Strzelczyka
Do dużego garnka włóż żeberka, 2 kiełbasy oraz wędzony boczek razem ze skórą. Całość zalej 2 litrami wody i doprowadź do zagotowania. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka razem z kawałkiem pora. Cebulę opal i włóż do garnka. Gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Po 30 minutach wyciągnij kiełbasy i wsyp pokrojone ziemniaki. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Do miski wlej kefir i dodaj śmietanę. Wsyp mąkę oraz dodaj starty chrzan. Dopraw pieprzem oraz solą. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.
Kiedy ziemniaki zmiękną, z zupy wyciągnij mięso, marchew oraz pozostałe warzywa. Partiami dodawaj wymieszany ze składnikami kefir, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania.
Marchew oraz boczek pokrój w cienką kostkę. Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój ją w plastry. Wszystkie pokrojone składniki z powrotem umieść w zupie.
Żurek dopraw majerankiem oraz odrobiną soli. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp do gotującej się zupy. Gotuj przez parę minut i gotowe. Sprawdź, jak Makłowicz robi mazurka oraz dowiedz się, jaki opolskie ciasto jest najlepsze.