Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zdradził swój przepis na żurek bez zakwasu. Dodaje ten składnik i ma najlepszą zupę na święta
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.03.2024 10:07

Strzelczyk zdradził swój przepis na żurek bez zakwasu. Dodaje ten składnik i ma najlepszą zupę na święta

zupa żurek
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk - znany kucharz i youtuber, zaprezentował swój przepis na żurek. Zachwyca smakiem oraz prostotą wykonania. A to wszystko bez zakwasu. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.

 

Strzelczyk zdradził przepis na żurek

W tym roku na Wielkanoc podam żurek z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jest naprawdę wyśmienity, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Aby mieć na święta pyszną, tradycyjną zupę nie potrzeba zakwasu. Wystarczy, że zrobisz ją z przepisu znanego kucharza. 

Ten żurek jest wyśmienity i udany przez jeden składnik. Dowiesz się o nim więcej w dalszej części artykułu. Poniżej sprawdzisz także, jakie składniki będą ci potrzebne, oraz poznasz sam przepis. 

warzywa.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie Co się stanie z twoim organizmem, gdy nie będziesz jadł przez tydzień?

Nie zapomnij o tym składniku

Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Najważniejszym z nich jest kefir. Nada on świątecznej zupie wyśmienitego smaku. Dzięki niemu nie będziesz musiała robić zakwasu, który nie zawsze wychodzi. 

Wszystkie wymienione produkty pochodzą z przepisu Strzelczyka, dlatego żadnego nie pomijaj. Zaufaj kucharzowi i zrób dokładnie tak samo, jak w przepisie. Nie zawiedziesz się. 

Składniki:

  • kawałek żeberka surowego
  • kawałek żeberka wędzonego
  • 2 białe kiełbasy 
  • 70 g wędzonego boczku
  • 2 l wody
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 l kefiru
  • 60 g śmietany 12%
  • 20 g mąki żytniej 
  • 25 g startego chrzanu 
  • suszony majeranek 
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na żurek Strzelczyka

Do dużego garnka włóż żeberka, 2 kiełbasy oraz wędzony boczek razem ze skórą. Całość zalej 2 litrami wody i doprowadź do zagotowania. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i przekrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka razem z kawałkiem pora. Cebulę opal i włóż do garnka. Gotuj przez 30 minut. 

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Po 30 minutach wyciągnij kiełbasy i wsyp pokrojone ziemniaki. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu. Do miski wlej kefir i dodaj śmietanę. Wsyp mąkę oraz dodaj starty chrzan. Dopraw pieprzem oraz solą. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. 

Kiedy ziemniaki zmiękną, z zupy wyciągnij mięso, marchew oraz pozostałe warzywa. Partiami dodawaj wymieszany ze składnikami kefir, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania. 

Marchew oraz boczek pokrój w cienką kostkę. Kiełbasę obierz ze skóry i pokrój ją w plastry. Wszystkie pokrojone składniki z powrotem umieść w zupie. 

Żurek dopraw majerankiem oraz odrobiną soli. Umytą natkę pietruszki drobno posiekaj i wsyp do gotującej się zupy. Gotuj przez parę minut i gotowe. Sprawdź, jak Makłowicz robi mazurka oraz dowiedz się, jaki opolskie ciasto jest najlepsze

kefir do żurku.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA