Smakosze.pl Przepisy Przepis na te placki przywiozłem z Kaszub. Zwykłe ziemniaczane mogą się schować
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Przepis na te placki przywiozłem z Kaszub. Zwykłe ziemniaczane mogą się schować

31 sierpnia 2024

Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.

Placki ziemniaczane po kaszubsku

Placki ziemniaczane to prosta i pyszna przekąska. Niektórzy nigdy nie mają ich dość, inni jednak tęsknią do odmiany. Dla tych drugich odkryciem mogą być placki po kaszubsku : wersja z kaszą jęczmienną. To doskonały sposób na tani obiad.

Perłowa kasza jęczmienna to źródło witamin A, B i K i wielu mikroelementów . Dodana do ziemniaków, wchłania wilgoć placków i sprawia, że są bardziej zwarte, a jednocześnie lekkie.

masa na placki
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale

Placki z kaszą jęczmienną

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka poleca tam dodać do placków szczyptę czosnku suszonego , by podkręcić ich smak. Rzeczywiście, każde przyprawianie placków ziemniaczanych otwiera zupełnie nowe pole dla kuchennej kreatywności.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 120 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pieprz i sól
  • Masło klarowane do smażenia

Tani obiad z ziemniaków

Kaszę płuczemy i odciskamy na sitku, a następnie zalewamy wrzątkiem tak, by ten przykrywał tylko kaszę. Odstawiamy na pół godziny.

Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce albo rozdrabniamy w blenderze . Odkładamy na sitko oparte na misce, by zebrać wyciekającą skrobię.

Kaszę jęczmienną odciskamy z wody. W misce mieszamy ją z ziemniakami i cebulą. Z odstanego ziemniaczanego soku delikatnie zlewamy wierzchnią warstwę, a zebraną na dole zawiesinę dodajemy do masy.

Do składników dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę . Placki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym i wykładamy na ręcznik papierowy, by wciągnął nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na racuchy bez mleka i budyń jak z PRL .

placki ziemniaczane
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak
Przecinam banana na pół, owijam wokół róży. 1 miesiąc i dzieje się magia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy