Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.08.2024 18:00

Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale

cukinia
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte

Lubisz cukinię? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Weź cukinię, tłuczek do mięsa i działaj. Zrobisz cukinię w znakomitej panierce. Danie jest obłędnie pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. 

Cukinia w pysznym wydaniu

Cukinia jest popularna w naszej kuchni. Dodajemy ją do placków, kotletów mielonych, czy zapiekanek. Robimy z niej surówki i chętnie marynujemy to warzywo. Jednak warto poznać zupełnie nowy sposób na cukinię. 

Zrobimy ją w panierce z sera żółtego i przypraw. Tak przygotowaną cukinię smażymy na złoty kolor. Smakuje, że palce lizać. Cukinia będzie smakować całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

cukinia
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak

Jak zrobić cukinię w panierce?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 100 g sra żółtego
  • ½ szklanki mąki
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii w plastry. Oprósz ją solą, pieprzem i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa z dwóch stron. Teraz zrób panierkę. Do miski wsyp bułkę tartą, mąkę i wymieszaj. Cukinię obtocz w panierce. 

Następnie do drugiej miski wsyp starty ser żółty i wlej rozmącone jajka. Wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Składniki wymieszaj i w masie zanurzaj cukinię. Smaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Cukinia, jakiej nie jedliście

Cukinia wychodzi mięciutka i chrupiąca. Panierka z sera żółtego i przypraw nadaje warzywu wyjątkowego smaku. Danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też proste i szybkie w przygotowaniu.

Cukinia i kilka składników zapewnią  doskonały smak na talerzu. Tak przyrządzoną cukinię możesz podać na obiad lub kolację. Odrobina kwaśnej śmietany lub sos jogurtowy podkreśla smak smażonej cukinii. Pisaliśmy o tym, jakich owoców nalży unikać. Podawaliśmy przepis na zupę grzybową od siostry Anastazji. 

cukinia
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte