Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale
Lubisz cukinię? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Weź cukinię, tłuczek do mięsa i działaj. Zrobisz cukinię w znakomitej panierce. Danie jest obłędnie pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu.
Cukinia w pysznym wydaniu
Cukinia jest popularna w naszej kuchni. Dodajemy ją do placków, kotletów mielonych, czy zapiekanek. Robimy z niej surówki i chętnie marynujemy to warzywo. Jednak warto poznać zupełnie nowy sposób na cukinię.
Zrobimy ją w panierce z sera żółtego i przypraw. Tak przygotowaną cukinię smażymy na złoty kolor. Smakuje, że palce lizać. Cukinia będzie smakować całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smakJak zrobić cukinię w panierce?
Składniki:
- 1 cukinia
- 100 g sra żółtego
- ½ szklanki mąki
- 2 szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii w plastry. Oprósz ją solą, pieprzem i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa z dwóch stron. Teraz zrób panierkę. Do miski wsyp bułkę tartą, mąkę i wymieszaj. Cukinię obtocz w panierce.
Następnie do drugiej miski wsyp starty ser żółty i wlej rozmącone jajka. Wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Składniki wymieszaj i w masie zanurzaj cukinię. Smaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Cukinia, jakiej nie jedliście
Cukinia wychodzi mięciutka i chrupiąca. Panierka z sera żółtego i przypraw nadaje warzywu wyjątkowego smaku. Danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też proste i szybkie w przygotowaniu.
Cukinia i kilka składników zapewnią doskonały smak na talerzu. Tak przyrządzoną cukinię możesz podać na obiad lub kolację. Odrobina kwaśnej śmietany lub sos jogurtowy podkreśla smak smażonej cukinii. Pisaliśmy o tym, jakich owoców nalży unikać. Podawaliśmy przepis na zupę grzybową od siostry Anastazji.