Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Zrobię ją na Wielkanoc
Sałatka z przepisu cioci jest najlepsza na każdą okazję. Nie czekaj, tylko zrób ją z przepisu poniżej na Dzień Kobiet, a później na święta wielkanocne. Za każdym razem zachwyci twoich gości tak samo.
Sałatka na każdą okazję
Pierwszy raz tę sałatkę spróbowałem na imieninach mojej cioci. Od razu wiedziałem, że to sałatka idealna na każdą okazję. Poprosiłem o przepis, bo w tym roku podam Wielkanoc. Gwarantuję, że sprawdzi się na obie te okazje.
Ty też możesz ją zrobić z przepisu, który znajdziesz poniżej. Jest bardzo łatwy, a sałatkę zrobisz błyskawicznie. Produkty, o czym zaraz się przekonasz, nie są drogie. Zrób i zachwyć się nie tylko smakiem, ale i wyglądem samej sałatki. Wygląda jak tort.
Co będzie ci potrzebne do zrobienia sałatki?
Potrzebnych składników jest kilka i nie są zbyt drogie. Żadnego nie pomiń. Pomoże ci w tym lista ze wszystkimi potrzebnymi produktami, którą znajdziesz poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smaczne Dania, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 puszka sardynek
- 150 g majonezu
- 100 ml wody
- 5 g soli
- 10 cukru
- 20 ml octu
Przepis na sałatkę
Rozpocznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie . Jajka ugotuj na twardo. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Wsyp cukier oraz sól. Zalej wrzątkiem i octem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut .
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na małych oczkach tarki . Marchewki obierz, umyj i zetrzyj dokładnie tak samo. Ugotowane jajka obierz i odzież od nich białko od żółtka. Każde z ich zetrzyj osobno na małych oczkach tarki . Sardynki wyjmij z puszki. Odsącz, a następnie rozgnieć za pomocą widelca.
Sałatkę będziesz układać partiami . Możesz wykorzystać do tego okrągłą formę do pieczenia. Na okrągłym talerzu ustaw foremkę. Na spód ułóż starte ziemniaki i lekko je ubij . Następnie wyłóż odrobinę majonezu i rozprowadź go równomiernie. Tę warstwę przypraw pieprzem oraz solą.
Ułóż kolejną warstwę z marchewki. Posmaruj ją majonezem i wyłóż rozgniecione sardynki . Przykryj je zamarynowaną na początku cebulą. Ułóż kolejną cienką warstwę z majonezu . Wysyp starte żółtko i równo ja rozłóż po powierzchni. Ostatnią warstwę ułóż z białka. Powierzchnię sałatki możesz przyozdobić koperkiem. Gotową sałatkę schowaj na 2 godziny do lodówki i podawaj gościom. Na pewno będzie im smakowała.