Przepis na tę zupę mam od znajomego dietetyka. Jest tak smaczna, że robię ją co kilka dni
Zupa jarzynowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy więc od znajomego dietetyka dostałam prosty przepis na nową wersję, musiałam spróbować. Na liście zakupów było zaledwie kilka produktów.
Pyszna zupa od dietetyka
Jarzynowej nigdy nie odmówię. Wersja z papryką i selerem naciowym okazała się tak smaczna, że gotuję ją co najmniej raz w tygodniu. Wszyscy w domu są zachwyceni i sięgają po dokładki.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 g białej kapusty
- 2 papryki w dowolnych kolorach
- 1 duża marchewka
- 200 g selera naciowego
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista składników jest równie krótka co przygotowanie potrawy. Ze szczegółami opisałam je w dalszej części artykułu. Z tym przepisem nawet dziecko, by sobie w kuchni poradziło.
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową? Dietetyk zdradził mi przepis
Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy już zmięknie, wrzucam pokrojoną w półplasterki marchew oraz rozdrobniony w kostkę seler naciowy.
Chwilę smażę, jednocześnie oczyszczając papryki i krojąc je w paseczki. D odaję do garnka wraz z poszatkowaną kapustą i pomidorami z puszki (z całym sokiem). Wlewam też bulion warzywny i doprowadzam zawartość garnka do wrzenia.
Gotuję około 10-15 minut, pod koniec dodając świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę od dietetyka doprawiam solą oraz pieprzem i blenduję na gładki krem.
Jak podawać zupę jarzynową?
Ciepłą porcję zupy warto posypać posiekaną natką pietruszki lub odrobiną koperku. Zielenina znakomicie przełamie lekko pomidorowy smak potrawy. Jeśli macie ochotę, możecie też dodać trochę śmietanki — klasycznej lub sojowej. Ja wrzucam też osobno ugotowaną soczewicę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Szczególnie polecam sycącą zupę pomidorową doprawianą kuminem — przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Być może spodoba wam się też receptura na zupę krem z czerwonej kapusty i jabłka .