Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o suszarce i piekarniku. Najlepiej i najszybciej wysuszysz grzyby bez użycia ciepła

Zapomnij o suszarce i piekarniku. Najlepiej i najszybciej wysuszysz grzyby bez użycia ciepła

Suszenie grzybów nie wymaga ciepła
Screen z filmu na kanale YouTube Smak fantazji

Grzyby pojawiły się w dużych ilościach. Wielu entuzjastów z pewnością wybierze się teraz na poszukiwania ulubionych okazów. Później będą potrzebowali skutecznej metody zabezpieczenia smakołyku przed zepsuciem.

Wychodzimy im naprzeciw i pokazujemy najskuteczniejszy sposób suszenia grzybów. Czynność uznawana za czasochłonną, wcale nie musi taka być. Zamiast więc kolejny raz rezygnować ze spaceru do lasu, sprawdźcie jak ułatwić sobie obróbkę grzybów.

Suszenie grzybów wymaga czasu

Suszenie grzybów zdaniem wielu smakoszy wymaga cierpliwości. Mało kto jednak współcześnie ma czas, by zebrane okazy nawlekać na nitki czy ustawiać w ciepłych miejscach i dbać o to, by w spokoju oddawały wilgoć. Jak rozwiązać ten problem?

Część osób kupuje specjalną suszarkę, inni uruchomiają piekarnik. Jeszcze inni rezygnują z grzybobrania lub znacząco ograniczają jego skalę. Tymczasem najskuteczniejsza metoda suszenia grzybów jest na wyciągnięcie ręki. Jak to możliwe? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Grzyby należy oczyścić.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smak fantazji
Moje dzieciaki wolą tę sałatkę od jarzynowej i gyros. Nie uwierzysz, co jest sekretem jej smaku

Lodówka pomoże w suszeniu grzybów

Choć dostarczenie ciepła może wydawać się skuteczną metodą osuszania, wiąże się też z ryzykiem. Grzyby pozostawione na słońcu czy w piekarniku, mogą się niestety spalić. W przypadku metody polegającej na umieszczeniu ich w lodówce na pewno tak się nie stanie.

Jak jednak spowodować, by grzyby wyschły w chłodzie? Pomocny będzie pochłaniacz wilgoci. Wystarczy wstawić go do urządzenia wraz z grzybami ułożonymi na pokrytych pergaminem tacach i czekać.

Osuszone skarby lasu na tych samych naczyniach przenosimy do zamrażalnika, a po 1-2 godzinach porcjujemy do woreczków strunowych. I mamy już zapas produktu do przygotowania wigilijnych przysmaków.

Jak podawać grzyby?

Wiele jest sposobów na smakowite zaserwowanie skarbów lasu. Kurki np. świetnie nadają się jako dodatek do leczo czy jajecznicy. Maślaki i borowiki z kolei świetnie sprawdzą się jako składnik sosu do klusek ziemniaczanych.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z wykorzystaniem suszonych grzybów. Sprawdźcie jak zrobić z nimi znakomite pierogi. Być może skusi was też smaczny bigos szlachecki.

Suszenie grzybów w piekarniku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smak fantazji