Przepis na ten placek pokazała mi babcia. Robię go w piekarniku, wewnątrz kryje się słodki dodatek
Koniecznie zrób placek babci z tego przepisu. Robi się w mniej niż pół godziny, a smak zaskakuje. Wszystko za sprawą jednego i zdrowego składnika. Przysmak idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Najlepszy placek babci
Ostatnia wizyta u babci znowu okazała się kulinarnym zaskoczeniem i prawdziwą ucztą. Kiedy na stole pojawił się placek, który możesz zrobić z przepisu poniżej, zamarłem. Wyglądał idealnie i bardzo smacznie. Pomimo że byłem już najedzony pysznym obiadem, nie mogłem się oprzeć.
Po spróbowaniu placek okazał się jeszcze lepszy w smaku, niż wyglądał. Od razu poprosiłem o przepis. Babcia skrupulatnie zapisała instrukcję na kartce i wręczyła mi z porcją placka do domu. Na drugi dzień kupiłem potrzebne produkty i zrobiłem go sam. Ty też musisz go upiec, bo jest przepyszny.
Najważniejszy jest jeden dodatek
Do przygotowania tego placka nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Znajdziesz je na liście poniżej. Jeden z nich jest najważniejszy i są nim gruszki. To ten składnik sprawia, że placek babci smakuje wybornie. Dzięki niemu deser jest słodki i soczysty. Podobny przepis znajdziesz na kanale SmakowiteDania, skąd pochodzą zdjęcia umaszczone w tym artykule.
Składniki:
- 500 g gruszek
- 2 jajka
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 20 g proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 10 mielonego imbiru
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- cukier puder
Przepis na placek
Zacznij od włożenia ciepłego masła do miski . Wsyp cukier i za pomocą miksera utrzyj. Wbij dwa jajka i wymieszaj składniki. G dy się połączą, wlej śmietanę i wymieszaj .
Do masy wsyp mąkę, budyń w proszku i mielony imbir. Mieszaj składniki do momentu osiągnięcia gęstej i gładkiej konsystencji .
Gruszki obierz ze skórki. Następnie pokrój w małą kostkę i wsyp do miski z ciastem . Całość dokładnie wymieszaj, aby gruszka całkowicie zatopiła się w masie. Ciasto przełóż do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej mąką . Rozłóż równomiernie.
Placek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut . Przestudzony posyp cukrem pudrem i gotowe. Wystarczy, że pokroisz na kawałki i poczęstujesz gości. Będzie im smakowało. Sprawdź, co się zmieni na etykiecie twojego ulubionego miodu oraz dowiedz się, jak zrobić podkarpacki przysmak .