Smakosze.pl Przepisy Przepis na ten placek pokazała mi babcia. Robię go w piekarniku, wewnątrz kryje się słodki dodatek
YouTube/@SmakowiteDania

Przepis na ten placek pokazała mi babcia. Robię go w piekarniku, wewnątrz kryje się słodki dodatek

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie zrób placek babci z tego przepisu. Robi się w mniej niż pół godziny, a smak zaskakuje. Wszystko za sprawą jednego i zdrowego składnika. Przysmak idealnie sprawdzi się na śniadanie.

Najlepszy placek babci

Ostatnia wizyta u babci znowu okazała się kulinarnym zaskoczeniem i prawdziwą ucztą. Kiedy na stole pojawił się placek, który możesz zrobić z przepisu poniżej, zamarłem. Wyglądał idealnie i bardzo smacznie. Pomimo że byłem już najedzony pysznym obiadem, nie mogłem się oprzeć.

Po spróbowaniu placek okazał się jeszcze lepszy w smaku, niż wyglądał. Od razu poprosiłem o przepis. Babcia skrupulatnie zapisała instrukcję na kartce i wręczyła mi z porcją placka do domu. Na drugi dzień kupiłem potrzebne produkty i zrobiłem go sam. Ty też musisz go upiec, bo jest przepyszny.

gruszki.jpg
Canva/@Wiktory
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

Najważniejszy jest jeden dodatek

Do przygotowania tego placka nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Znajdziesz je na liście poniżej. Jeden z nich jest najważniejszy i są nim gruszki. To ten składnik sprawia, że placek babci smakuje wybornie. Dzięki niemu deser jest słodki i soczysty. Podobny przepis znajdziesz na kanale SmakowiteDania, skąd pochodzą zdjęcia umaszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g gruszek
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 10 mielonego imbiru
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • cukier puder

Przepis na placek

Zacznij od włożenia ciepłego masła do miski . Wsyp cukier i za pomocą miksera utrzyj. Wbij dwa jajka i wymieszaj składniki. G dy się połączą, wlej śmietanę i wymieszaj .

Do masy wsyp mąkę, budyń w proszku i mielony imbir. Mieszaj składniki do momentu osiągnięcia gęstej i gładkiej konsystencji .

Gruszki obierz ze skórki. Następnie pokrój w małą kostkę i wsyp do miski z ciastem . Całość dokładnie wymieszaj, aby gruszka całkowicie zatopiła się w masie. Ciasto przełóż do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej mąką . Rozłóż równomiernie.

Placek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut . Przestudzony posyp cukrem pudrem i gotowe. Wystarczy, że pokroisz na kawałki i poczęstujesz gości. Będzie im smakowało. Sprawdź, co się zmieni na etykiecie twojego ulubionego miodu oraz dowiedz się, jak zrobić podkarpacki przysmak .

rozkładanie ciasta.jpg
YouTube/@SmakowiteDania
Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy