Smakosze.pl Przepisy Przepis na to ciasto bez pieczenia pokazała mi koleżanka. Wciąż nie mogę uwierzyć, że jest aż tak proste
YouTube/@lieblingsdesserts

Przepis na to ciasto bez pieczenia pokazała mi koleżanka. Wciąż nie mogę uwierzyć, że jest aż tak proste

23 stycznia 2024

Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością będzie smakować ci to ciasto bez pieczenia. Smakołyk pełen jest orzechów i kakao. Wygląda efektownie dzięki dwóm rodzajom polew po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis na ciasto, które zrobisz bez użycia piekarnika.

Ciasto bez pieczenia, czyli efektowny smakołyk

Pieczenie ciast nie zawsze się udaje . Czasem wypiek ma zakalec lub nie wyrasta. Jednak warto przyrządzać domowe smakołyki. Jak je robić, by wyszły i cieszyły smakiem? Korzystam  z przepisu na pyszne ciasto bez pieczenia.

Prezentuje się znakomicie i pełne jest herbatników oraz orzechów. Polewa biała i czekoladowa wyglądają też niezwykle efektownie i sprawiają, że każdy chętnie sięgnie po kawałek tego ciasta bez pieczenia . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lieblingsdesserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@lieblingsdesserts
Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samo

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • ½ litra mleka
  • 150 g cukru
  • 80 g kakao
  • 200 g masła
  • 400 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka z pomarańczy
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 100  czekolady
  • 25 ml oleju
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od wlania mleka do garnka, wsypania cukru i dodania skórki z pomarańczy . Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kakao, mało i gotujemy 10 minut, cały czas mieszając.

Następnie rozdrabniamy herbatniki, siekamy orzechy i przekładamy je do miski. Wlewamy  masę kakaową i dokładnie mieszamy składniki. Rozkładamy pergamin na stole, wykładamy na niego masę i nadajemy jej podłużny kształt. Zawijamy w pergamin, a gdy masa przestygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki.

Okazały deser zachwyci smakiem

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy pergamin, ale nakładamy paski, dzięki którym nałożymy polewę z białej i ciemnej czekolady . Czekoladę ciemną roztapiamy, a orzeszki prażymy na patelni. Pokruszone ciasteczka dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy.

Taką polewę nakładamy na ciasto w miejsca, gdzie nie ma pasków. Następnie paski zdejmujemy i robimy polewę z białej czekolady. Do roztopionej czekolady, wsypujemy ciasteczka, mieszamy i dekorujemy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki, a po tym czasie ciasto możemy już podawać . Pisaliśmy o przepisie na bigos z nietypowym składnikiem. Radziliśmy, jak zrobić frytki z przepisu Roberta Makłowicza.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@lieblingsdesserts

Źródło: YouTube/@lieblingsdesserts

Zdjęcia: YouTube/@lieblingsdesserts

Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Do klasycznego krupniku dodaję ten składnik. O dokładkę mojej zupy prosi absolutnie każdy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy