Przepis na to ciasto bez pieczenia pokazała mi koleżanka. Wciąż nie mogę uwierzyć, że jest aż tak proste
Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością będzie smakować ci to ciasto bez pieczenia. Smakołyk pełen jest orzechów i kakao. Wygląda efektownie dzięki dwóm rodzajom polew po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis na ciasto, które zrobisz bez użycia piekarnika.
Ciasto bez pieczenia, czyli efektowny smakołyk
Pieczenie ciast nie zawsze się udaje . Czasem wypiek ma zakalec lub nie wyrasta. Jednak warto przyrządzać domowe smakołyki. Jak je robić, by wyszły i cieszyły smakiem? Korzystam z przepisu na pyszne ciasto bez pieczenia.
Prezentuje się znakomicie i pełne jest herbatników oraz orzechów. Polewa biała i czekoladowa wyglądają też niezwykle efektownie i sprawiają, że każdy chętnie sięgnie po kawałek tego ciasta bez pieczenia . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lieblingsdesserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- ½ litra mleka
- 150 g cukru
- 80 g kakao
- 200 g masła
- 400 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
- skórka z pomarańczy
- 70 g orzeszków ziemnych
- 100 czekolady
- 25 ml oleju
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od wlania mleka do garnka, wsypania cukru i dodania skórki z pomarańczy . Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kakao, mało i gotujemy 10 minut, cały czas mieszając.
Następnie rozdrabniamy herbatniki, siekamy orzechy i przekładamy je do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy składniki. Rozkładamy pergamin na stole, wykładamy na niego masę i nadajemy jej podłużny kształt. Zawijamy w pergamin, a gdy masa przestygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki.
Okazały deser zachwyci smakiem
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy pergamin, ale nakładamy paski, dzięki którym nałożymy polewę z białej i ciemnej czekolady . Czekoladę ciemną roztapiamy, a orzeszki prażymy na patelni. Pokruszone ciasteczka dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy.
Taką polewę nakładamy na ciasto w miejsca, gdzie nie ma pasków. Następnie paski zdejmujemy i robimy polewę z białej czekolady. Do roztopionej czekolady, wsypujemy ciasteczka, mieszamy i dekorujemy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki, a po tym czasie ciasto możemy już podawać . Pisaliśmy o przepisie na bigos z nietypowym składnikiem. Radziliśmy, jak zrobić frytki z przepisu Roberta Makłowicza.
Źródło: YouTube/@lieblingsdesserts
Zdjęcia: YouTube/@lieblingsdesserts