Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Ten składnik może zaskoczyć
![Makłowicz i frytki](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_6afca37a1a.jpg)
Przywykliśmy do dziwnych dodatków do frytek. Występują w towarzystwie kimchi, pod pierzyną z ragu albo, o zgrozo, z majonezem. Ale produkt, którego używa Robert Makłowicz w trakcie przygotowania tego dania wciąż może zaskakiwać.
Francuskie frytki
Choć w polskich domach frytki przygotowuje się od dziesiątek lat, przekąska ta – sama lub jako dodatek do innych dań – nie traci na popularności. Więcej, popularność zyskują nieznane wcześniej warianty. Na ich czele są frytki belgijskie – grubsze, bardziej chrupiące i miękkie w środku.
Takie frytki nadają się lepiej na samodzielną przekąskę, gdyż są złociste i bardziej apetyczne. Dzięki większej powierzchni lepiej też trzyma się na nich sos. Jak jednak osiągnąć takie doskonałe ziemniaki?
Złociste frytki Makłowicza
Z pomocą przychodzi król polskiej sceny kulinarnej Robert Makłowicz. Wyjaśnia on, że szkopuł tkwi zarówno w wyborze produktu, jak i przygotowaniu go. Zaczyna się już przy kupowaniu ziemniaków.
Na frytki najlepiej wybrać ziemniaki typu C, opisywane też często w sklepach jako mączyste. Odmian takich ziemniaków jest wiele. Należą do nich najczęstsze pokusa, boryna, lady claire czy jutrzenka. Ziemniaki takie są najmniej mokre i zawierają najwięcej skrobi, świetnie wychodzą z nich więc kluski, chipsy i właśnie frytki.
Dwukrotne smażenie i cukier
Ziemniaki takie kroimy w grube słupki i smażymy dwa razy, ale najpierw namaczamy w posłodzonej wodzie. Na całą miskę zimnej wody, którą zalewamy frytki, wystarczy łyżka tego dodatku. Cukier osadzi się na ziemniakach i podczas smażenia wytworzy skorupkę, która będzie barierą dla tłuszczu. To dzięki niej ziemniaki będą chrupiące i złociste.
Po kwadransie namaczania osuszamy ziemniaki ręcznikiem papierowym i wrzucamy na olej rozgrzany do ok. 150 stopni. W tej temperaturze ziemniaki mają się smażyć przez kilka minut, aż pojawi się wyraźna skorupka. Nie mają się one jednak rumienić. Wyjmujemy je z oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
Tymczasem rozgrzewamy tłuszcz do ok. 180 stopni. Umieszczamy tam ponownie frytki. Teraz mają się już tylko zrumienić. Dzięki temu dwustopniowemu procesowi i dodatkowi cukru w wodnej kąpieli otrzymamy idealne frytki belgijskie. Znowu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i serwujemy.
Wypróbuj też przepisy na karkówkę według Tomasza Strzelczyka i borówkową tartę bez pieczenia.
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sos czosnkowy w miseczce](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240120_145850_482f10d978.jpeg)
![surówka z marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_marchewki_7bd538b870.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![Obiad za złotówkę](https://images.iberion.media/images/origin/marchewa1_e6a210ff1f.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_e61cc17a19.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_f8c93e9132.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)