Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.01.2024 17:06

Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samo

kotlety schabowe
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Jednak postanowiłam dodać jej jeszcze więcej smaku. Dlatego na mięso kładę pomidory, cebulę i ser. Efekt zachwyca moją rodzinę, bo danie smakuje obłędnie i robi się samo. 

Kotlety schabowe z pysznymi dodatkami na obiad

Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Również w moim domu były bardzo lubianym daniem. Przyrządzałam je na niedzielny obiad i bez okazji. Od pewnego czasu nie robię już klasycznych schabowych. Zmodyfikowałam tradycyjny przepis i był to kulinarny strzał w 10!

Na schab kładę pokrojone pomidory, cebulę i ser. Kotlety wychodzą niezwykle soczyste i smaczne. Rodzina woli je od klasycznych schabowych, dlatego teraz już tylko takie kotlety przyrządzam. Polecam ten przepis, a podobny znajdziesz na kanale YouTube zdrowe i smaczne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

kotlety schabowe
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy
Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo

Jak zrobić schabowe z pomidorami i cebulą?

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz 
  • słodka papryka

Przygotowanie kotletów zacznij od nacięcia na ukos plastrów schabu, oprósz je słodką papryką, pieprzem i solą z dwóch stron. Mięso natrzyj olejem i pokrój w plastry czerwoną cebulę. Pokrój też pomidory. Na plastrach schabu najpierw ułóż cebulę, a na niej plastry pomidorów.

Kotlety ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W tym czasie zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach. Po 30 minutach kotlety wyjmij z piekarnika, posyp startym serem żółtym. Zapiekaj jeszcze 5 minut.

Kotlety pod apetyczną pierzynką dla każdego smakosza

Po upływie tego czasu kotlety są już gotowe do podania. Apetyczne, soczyste i pod pyszną pierzynką zachwycą podczas rodzinnego obiadu. Smakują obłędnie z roztopionym serem, pomidorem i cebulą. Przygotuj kotlety w ten sposób, bo są wyjątkowo pyszne.

Moja rodzina bardzo sobie chwali to danie. Często przyrządzam schabowe w ten sposób. Według mnie biją na głowę tradycyjne kotlety i mają dużo więcej smaku, a roztopiony ser sprawia, że chętnie sięgam po kolejną porcję

Sprawdź też jednogarnkowy obiad od Strzelczyka. Ta elegancka sałatka sprawdzi się przy każdej okazji.

kotlety schabowe
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Źródło: YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Zdjęcia: screen YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy