Kroję pomidory, cebulę i kładę je na schab. Rodzina woli to danie od klasycznych kotletów, robi się samo
Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Jednak postanowiłam dodać jej jeszcze więcej smaku. Dlatego na mięso kładę pomidory, cebulę i ser. Efekt zachwyca moją rodzinę, bo danie smakuje obłędnie i robi się samo.
Kotlety schabowe z pysznymi dodatkami na obiad
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Również w moim domu były bardzo lubianym daniem. Przyrządzałam je na niedzielny obiad i bez okazji. Od pewnego czasu nie robię już klasycznych schabowych. Zmodyfikowałam tradycyjny przepis i był to kulinarny strzał w 10!
Na schab kładę pokrojone pomidory, cebulę i ser. Kotlety wychodzą niezwykle soczyste i smaczne. Rodzina woli je od klasycznych schabowych, dlatego teraz już tylko takie kotlety przyrządzam. Polecam ten przepis, a podobny znajdziesz na kanale YouTube zdrowe i smaczne przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Podczas smażenia mięsa zawsze przykrywam patelnię durszlakiem. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samoJak zrobić schabowe z pomidorami i cebulą?
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie kotletów zacznij od nacięcia na ukos plastrów schabu, oprósz je słodką papryką, pieprzem i solą z dwóch stron. Mięso natrzyj olejem i pokrój w plastry czerwoną cebulę. Pokrój też pomidory. Na plastrach schabu najpierw ułóż cebulę, a na niej plastry pomidorów.
Kotlety ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W tym czasie zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach. Po 30 minutach kotlety wyjmij z piekarnika, posyp startym serem żółtym. Zapiekaj jeszcze 5 minut.
Kotlety pod apetyczną pierzynką dla każdego smakosza
Po upływie tego czasu kotlety są już gotowe do podania. Apetyczne, soczyste i pod pyszną pierzynką zachwycą podczas rodzinnego obiadu. Smakują obłędnie z roztopionym serem, pomidorem i cebulą. Przygotuj kotlety w ten sposób, bo są wyjątkowo pyszne.
Moja rodzina bardzo sobie chwali to danie. Często przyrządzam schabowe w ten sposób. Według mnie biją na głowę tradycyjne kotlety i mają dużo więcej smaku, a roztopiony ser sprawia, że chętnie sięgam po kolejną porcję.
Sprawdź też jednogarnkowy obiad od Strzelczyka. Ta elegancka sałatka sprawdzi się przy każdej okazji.
Źródło: YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy
Zdjęcia: screen YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy