Smakosze.pl Przepisy Przepis siostry Anastazji na szarlotkę jest niemal legendarny. Nie ma lepszego ciasta na jesień
Canva/Andy Dean Pgotography, Facebook/Siostra Anastazja

Przepis siostry Anastazji na szarlotkę jest niemal legendarny. Nie ma lepszego ciasta na jesień

18 listopada 2023

Szarlotka smakuje zawsze i o każdej porze. Jednak jesienią jeszcze chętniej po nią sięgamy. Osładza nam długie wieczory i zachwyca swym smakiem. Polecamy legendarny przepis na to ciasto od siostry Anastazji. Nie ma lepszej receptury na upieczenie szarlotki.

Szarlotka, która czaruje smakiem

Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast w naszym kraju. Soczyste jabłka, wyśmienite ciasto to idealne połączenie. Jeśli jesteście smakoszami tego ciasta, to warto poznać przepis siostry Anastazji na obłędnie pyszną szarlotkę. Ta receptura jest już niemal legendarna.

Efekt zachwyca, bo ciasto rozpływa się w ustach. Do tej szarlotki wykorzystujemy szarą renetę. Ta odmiana jabłka ma charakterystyczny winno-kwaśny smak. Jest wprost stworzony do szarlotki. Zróbcie to ciasto i podajcie jako jesienny deser.

szarlotka
Canva/Milford Hughes
Przenigdy nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Zrobisz z nich obłędny chlebek

Jak upiec szarlotkę z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg szarej renety
  • 4 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przyrządzenie szarlotki zaczynamy od posiekania masła z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, warto podsypać je mąką. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Wracamy do schłodzonego ciasta i połowę rozwałkowujemy. Ciasto wykładamy spód i boki blachy. Wcześniej blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na cieście układamy jabłka, sypiemy na nie cynamon i cukier waniliowy.

Szarlotka od siostry Anastazji, czyli niebo w gębie

Teraz drugą część ciasta ścieramy na tarce i dajemy na jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu możemy od razu podawać. Szarlotka od siostry Anastazji jest pyszna, mięciutka i po prostu rozpływa się w ustach.

Śmiało można powiedzieć, że to najlepsze ciasto na jesień. Z filiżanką kawy lub herbaty smakuje wybornie. Jest tak pyszna, że trudno odmówić sobie kolejnego kawałka . Polecamy ten legendarny przepis na szarlotkę od siostry Anastazji. To ciasto polubi cała rodzina. Pisaliśmy, jak w prosty sposób zrobić szarlotkę . Radziliśmy, jak przyrządzić to ciasto bez pieczenia.

szarlotka
Canva/DAPA Images

Źródło: smaker.pl

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis
Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy