Smakosze.pl

Canva/A_Lein

Przenigdy nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Zrobisz z nich obłędny chlebek

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Banany dostarczają nam energii i chętnie po nie sięgamy. Jednak, co zrobić, gdy są zbyt dojrzałe? Przenigdy ich nie wyrzucajmy! Przyrządźmy z nich obłędnie pyszny chlebek bananowy. Zrobimy go szybko, a ten smak zapamiętamy na długo. 

Chlebek bananowy smaczny i zdrowy

Banany na stałe zagościły w naszej diecie. Cenimy je za smak i wartości odżywcze. Te owoce dostarczają nam energii, witamin i dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie bananów zapewnia nam porcję błonnika i potasu. Pozytywnie wpływa na procesy trawienne i reguluje ciśnienie krwi.

Jednak zdarza się tak, że banany, które kupiliśmy zbyt mocno dojrzały. Nie chcemy ich już jeść. Co możemy z nich zrobić? Warto z nich przyrządzić chlebek bananowy. Będzie jak znalazł na drugie śniadanie i posmakuje nam jako zdrowa przekąska. 

chlebek
Canva/arinahabich
ciasto marchewkowe

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić chlebek bananowy?

Składniki:

  • 3 banany
  • 3 jajka
  • 200 g maki orkiszowej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka sodu z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie chlebka bananowego zaczynamy od rozgniecenia widelcem dojrzałych bananów. Dodajemy do nich mąkę, masło, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie w drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.

Teraz dodajemy do nich żółtka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do silikonowej keksówki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Chlebek możemy posypać gorzką czekoladą lub innymi lubianymi dodatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. 

Chlebek bananowy dla całej rodziny

Chlebek bananowy będzie pyszną propozycją na drugie śniadanie czy małą przekąskę. Dostarczy nam nie tylko wrażeń smakowych, ale też witamin. Możemy jeść go samodzielnie lub z dodatkiem twarożku lub konfitury. Taką przekąskę polubią szczególnie dzieci, ale też dorośli jej sobie nie odmówią. 

Ten smaczny chlebek bananowy zrobimy w prosty sposób. Nie zajmie nam to dużo czasu. Dzięki temu przepisowi zbyt dojrzałe banany się nie zmarnują. Polecam ten przepis, bo efekt jest naprawdę znakomity. Pisaliśmy o tym, co daje codzienne jedzenie bananów. Podawaliśmy też przepis na pyszny deser z bananów. 

chlebek
Canva/A_Lein

Źródło: octochocolate.pl

karkówka

Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu

CZYTAJ DALEJ
sałatka

Taką sałatkę w tym roku podam na Andrzejki. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >