Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu
Czy lubicie karkówkę? Ja za nią przepadam- odkąd dostałam doskonały przepis na przyrządzenie tego mięsa. Karkówka z przepisu cioci stała się hitem w moim domu. Mięciutkie mięso w sosie własnym jest pyszną propozycją na rodziny obiad.
Karkówka w sosie własnym smakuje każdemu
Kiedyś przyrządzałam karkówkę, ale mięso wyszło mi zbyt twarde. To się zmieniło, odkąd ciocia dała mi przepis na to mięso. To był strzał w 10! Karkówka w sosie własnym jest mięciutka, delikatna i po prostu rozpływa się w ustach.
Teraz często przyrządzam ją na rodzinny obiad. Moi bliscy zajadają się tym daniem, a ja mogę śmiało powiedzieć, że karkówka w sosie własnym stała się wielkim hitem w moim domu. Polecam przepis, który przekazała mi ciocia, a ona zna się na gotowaniu.
Taką sałatkę w tym roku podam na Andrzejki. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyrosJak zrobić karkówkę w sosie własnym?
Składniki:
- 500 kg karkówki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- lubczyk
- papryka ostra
- papryka słodka
Karkówkę dzielimy na części, doprawiamy solą, pieprzem i obsypujemy mąką. Podsmażamy ją na patelni. Teraz cebule kroimy w piórka i dorzucamy do mięsa na patelni. Mięso doprawiamy lubczykiem oraz solą, pieprzem i ostrą papryką.
Następnie mięso podlewamy wodą i dodajemy paprykę słodką. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. Po upływie tego czasu nasze danie obiadowe jest już gotowe. Możemy je podawać.
Mięso, które rozpływa się w ustach
Tak przyrządzoną karkówkę możemy podawać z ziemniakami, buraczkami lub sałatką z białej kapusty. Gwarantuję, że taki obiad będzie smakował nawet największym niejadkom. Mięso jest delikatne, mięciutkie i aromatyczne.
Pyszny sos doprawia całości. Takie danie obiadowe jest proste w przyrządzeniu. Robimy je dość szybko, jednak duszenie mięsa wymaga czasu. Trwa około 60 minut. Warto czekać, bo taki obiad jest po prostu pyszny. Pisaliśmy o przepisie na karkówkę od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy, jak zrobić surówkę Colesław, którą można podać do karkówki.
Źródło: YouTube/@mistrzfartucha