Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu
Makaron z mięsem mielonym w aromatycznym sosie śmietanowym jest doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolońskiego w sosie pomidorowym. Śmietanka z pietruszką i startym parmezanem tworzą sos, który idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i delikatnym makaronem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z mięsa mielonego do makaronu.
Makaron z mięsem mielonym w aksamitnym sosie śmietanowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Sos jest delikatny, jednak mięso, czosnek, cebulka i natka pietruszki dodają mu charakteru i doskonałego smaku. Mięso mielone podsmażone, a następnie długo gotowane jest miękkie i bardzo aromatyczne.
Danie przygotowuję zwykle z penne, ponieważ rurki wchłaniają sos i świetnie łączą się z całą potrawą, jednak mięso z sosem śmietanowym doskonale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Tu znajdziesz wskazówki, jak ugotować makaron, żeby był doskonały w smaku i zachował odpowiednią strukturę.
Jeśli jesteś miłośnikiem dań makaronowych z mięsem, koniecznie przygotuj również włoską carbonarę z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym. Palce lizać.
Przepis na sos z mięsa mielonego do makaronu
Składniki na 4 porcje:
300 g mięsa mielonego
cukinia
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
200 ml śmietany 30%
200 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Dodatkowo:
ulubiony makaron
Jak przygotować sos do mięsa mielonego do makaronu?
Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż mięso będzie białe. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wlej wodę i duś na wolnym ogniu.
Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody, posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec gotowania, kiedy cukinia będzie już miękka, dodaj śmietanę, natkę pietruszki, parmezan i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, do momentu uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego.