Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2021 01:00

Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu

Przepis sos z mięsa mielonego do makaronu
canva/Hiromi Kudo

Makaron z mięsem mielonym w aromatycznym sosie śmietanowym jest doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolońskiego w sosie pomidorowym. Śmietanka z pietruszką i startym parmezanem tworzą sos, który idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i delikatnym makaronem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z mięsa mielonego do makaronu.

Makaron z mięsem mielonym w aksamitnym sosie śmietanowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Sos jest delikatny, jednak mięso, czosnek, cebulka i natka pietruszki dodają mu charakteru i doskonałego smaku. Mięso mielone podsmażone, a następnie długo gotowane jest miękkie i bardzo aromatyczne.

Danie przygotowuję zwykle z penne, ponieważ rurki wchłaniają sos i świetnie łączą się z całą potrawą, jednak mięso z sosem śmietanowym doskonale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Tu znajdziesz wskazówki, jak ugotować makaron, żeby był doskonały w smaku i zachował odpowiednią strukturę.

Jeśli jesteś miłośnikiem dań makaronowych z mięsem, koniecznie przygotuj również włoską carbonarę z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym. Palce lizać.

Przepis na sos z mięsa mielonego do makaronu

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego

  • cukinia

  • czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • 200 ml śmietany 30%

  • 200 ml wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • ulubiony makaron

Jak przygotować sos do mięsa mielonego do makaronu?

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż mięso będzie białe. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wlej wodę i duś na wolnym ogniu.

Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody, posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec gotowania, kiedy cukinia będzie już miękka, dodaj śmietanę, natkę pietruszki, parmezan i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, do momentu uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego.