Jak ugotować makaron?
Makaron jest świetnym dodatkiem do zup, zapiekanek, sosów, warzyw i mięs. jego delikatny, uniwersalny smak sprawia, że świetnie komponuje się z każdym daniem. Odpowiednie przygotowanie makaronu nadaje mu lekko słony smak i zachowuje jego zamierzony kształt. Jak dobrze ugotować makaron?
Makaron pochodzi z Włoch, jednak jego uniwersalne zastosowanie w kuchni sprawiło, że szybko stał się jednym z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych produktów na całym świecie.
Makaron różni się od siebie kształtem oraz składnikami, z jakich został zrobiony. Najczęściej spotykanymi rodzajami makaronów jest makaron jajeczny, ryżowy, pszenny, pełnoziarnisty, durum. Niektóre warzywa, takie jak czarna fasola czy groszek również doskonale nadają się do produkcji tego włoskiego przysmaku.
Makaron wybieram w zależności od dania, jakie chcę przygotować. Do rosołu najlepszy jest makaron jajeczny, do zapiekanek makaronowych i sosów - penne, do zup natomiast kokardki, muszelki itp. Do dań mięsnym z sosem pomidorowych przygotowuję spaghetti, do sosów śmietanowych natomiast - tagliatelle. Każdy makaron, niezależnie od rodzaju i dania, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Sprawdź, jak go ugotować, żeby smakował najlepiej.
Jak ugotować makaron?
Aby ugotować doskonały makaron, pamiętaj o zachowaniu proporcji. Zasada jest prosta: na 1 l wody wsyp 100 g suchego makaronu i 7 g soli (łyżeczka do herbaty to 6 g soli). Im więcej makaronu zamierzasz ugotować, tym więcej wody i soli musisz dodać, aby makaron był dobrze ugotowany i odpowiednio słony.
Makaron, w zależności od rodzaju i składników, z których jest przygotowany, gotuj od 5 do 12 minut. Jeśli chcesz, aby makaron był al dente, gotuj go trochę krócej i sprawdzaj jego miękkość.
Po ugotowaniu koniecznie przepłucz makaron zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli nie zahartujesz makaronu, może rozmięknąć i stać się nieestetyczną, pozlepianą papką.