Smakosze.pl Przepisy Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka
canva/Lesyy

Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka

1 listopada 2021

Naleśniki lubi chyba każdy. Nic dziwnego skoro jest tak wiele opcji ich przyrządzenia. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo pyszną kombinację Ewy Wachowicz. Połączenie ciągnącego się sera z sadzonym jajkiem skradnie wasze serca.

Niejednokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone i pyszne receptury Ewy Wachowicz. Ostatnio na naszej stronie pojawił się przepis na rosół z azjatycką nutą . Wcześniej pisaliśmy też o patencie na domowe gołąbki , który celebrytka zdradziła swoim fanom.

Przepis na wyjątkowe naleśniki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jaja

  • ½ szklanki wody mineralnej

  • ½ szklanki mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do posmarowania patelni

Składniki na nadzienie:

  • ser żółty w plastrach

  • jaja sadzone

  • sól i pieprz do doprawienia

  • posiekany koperek

  • duszone pieczarki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijajmy jaja i wlewamy mleko. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Wlewamy wodę w takiej ilości, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem masłem.

Rozgrzewamy ją i wlewamy pierwszą porcję ciasta. Smażymy naleśnik z obu stron. W podobny sposób przygotowujemy kolejne porcje ciasta — pomijamy jedynie etap smarowania tłuszczem. Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Przyprawiamy je solą i pieprzem.

Na środku każdego naleśnika umieszczamy plaster sera , a na nim układamy usmażone sadzone. Posypujemy koperkiem , a boki składamy do środka, częściowo przykrywając białko. Podgrzewamy delikatnie i podajemy posypane duszonymi pieczarkami.

Wskazówka: Możemy skorzystać z patentu , który pozwoli przyrządzić sadzone bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu potrawa wyjdzie nieco lżejsza .

Naleśniki z jajem sadzonym i serem
Naleśniki z jajem sadzonym i serem są wyjątkowo pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Igor Ploskin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy