Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?
Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Mała modyfikacja tradycyjnego przepisu pomoże uczynić to danie jeszcze smaczniejszym.
Twoje sadzone często było przypalone? Mamy na to doskonałe rozwiązanie — smażenie na wodzie. Zamiana oleju na wodę spowoduje, że jajko nie przywrze. Woda podczas smażenia, będzie też parować i gdy patelnia stanie się sucha — po prostu zdejmiesz ją z ognia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fenomenalne sadzone bez dodatku oleju
Zastąpienie oleju wodą spowoduje, że potrawa będzie nie tylko dietetyczna, ale też lekka i bardzo jajeczna. Aby sadzone na pewno się udały, postępujcie według przepisu i zapoznajcie się z dodatkowymi poradami.
Składniki:
3 jaja
3 łyżki wody mineralnej
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski. Małą patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawiamy na gaz. Wlewamy na nią wodę mineralną i natychmiast dodajemy jajka. Smażymy, aż się zetną tak, jak lubimy.
Porady:
Wybierajmy możliwie małą patelnię. W przeciwnym wypadku woda odparuje, zanim jajka będą gotowe. Sięgajmy też po jaja jak najlepsze jakości — najlepiej te ekologiczne, tzw. zerówki. Wtedy potrawa zyska na smaku, a my będziemy pewni, że dostarczamy sobie odpowiedniej ilości wartości odżywczych.
Po więcej inspiracji dotyczących przygotowywania jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszne śniadaniowe jajka po benedyktyńsku. Być może spodoba się wam też nasz przepis na słodką jajecznicę po irańsku.
Źródło zdjęcia: canva/Yuliia Chyzhevska
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: olgasmile