Smakosze.pl
jajo sadzone

canva/HandmadePictures

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Mała modyfikacja tradycyjnego przepisu pomoże uczynić to danie jeszcze smaczniejszym.

Twoje sadzone często było przypalone? Mamy na to doskonałe rozwiązanie — smażenie na wodzie. Zamiana oleju na wodę spowoduje, że jajko nie przywrze. Woda podczas smażenia, będzie też parować i gdy patelnia stanie się sucha — po prostu zdejmiesz ją z ognia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fenomenalne sadzone bez dodatku oleju

Zastąpienie oleju wodą spowoduje, że potrawa będzie nie tylko dietetyczna, ale też lekka i bardzo jajeczna. Aby sadzone na pewno się udały, postępujcie według przepisu i zapoznajcie się z dodatkowymi poradami.

chleb domowy

Prosty, domowy chleb, który zawsze wychodzi

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 3 jaja

  • 3 łyżki wody mineralnej

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski. Małą patelnię z powłoką nieprzywierającą wstawiamy na gaz. Wlewamy na nią wodę mineralną i natychmiast dodajemy jajka. Smażymy, aż się zetną tak, jak lubimy.

Porady:

Wybierajmy możliwie małą patelnię. W przeciwnym wypadku woda odparuje, zanim jajka będą gotowe. Sięgajmy też po jaja jak najlepsze jakości — najlepiej te ekologiczne, tzw. zerówki. Wtedy potrawa zyska na smaku, a my będziemy pewni, że dostarczamy sobie odpowiedniej ilości wartości odżywczych.

Po więcej inspiracji dotyczących przygotowywania jaj zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszne śniadaniowe jajka po benedyktyńsku. Być może spodoba się wam też nasz przepis na słodką jajecznicę po irańsku.

jajo sadzone na patelni

jajo sadzone na patelni

Źródło zdjęcia: canva/Yuliia Chyzhevska

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >