Smakosze.pl Przepisy Przerabiam ziemniaki na nadziewane ciasto. Niech się schowa tradycyjna tarta
YouTube/@Ricette fresche

Przerabiam ziemniaki na nadziewane ciasto. Niech się schowa tradycyjna tarta

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjna tarta może iść w odstawkę. Ta zrobiona z ziemniaków jest dużo lepsza. Z tym przepisem podbijesz serca wszystkich domowników i gości. I nie uwierzysz, jaki jest prosty.

Co jeszcze można zrobić z ziemniaków?

Utarło się przekonanie, że ziemniaki są dobrym dodatkiem do mięs albo składnikiem klusek, zup, czy sałatek. Rzadko jednak występują samodzielnie. Ten przepis zaprzecza temu stwierdzeniu. W nim ziemniak nie będzie dodatkiem, a podstawą, na której oprze się ta nieziemska tarta.

Odkryłem ten przepis zupełnie przypadkiem. Po jednym z obiadów zostało mi za dużo ugotowanych ziemniaków. Nie chcąc ich wyrzucać, postanowiłem poddać je recyklingowi. Szybko znalazłem przepis, a na kolację miałem pyszną tartę ziemniaczaną.

obieranie ziemniaków.jpg
Canva/@grapix
Pakuję cytryny do słoika i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego na odporność

Ziemniaki to nie wszystko

Ziemniaki, jak wspominałem, są podstawowym składnikiem tego wypieku. Aby całość naprawdę smakowała, potrzebujesz jeszcze składników z listy. Nie są drogie, więc danie też nie będzie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Ricette fresche, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g szpinaku
  • 30 g twojej ulubionej szynki
  • 80 g żółtego sera w kostce
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Przepis na ciasto z ziemniakami

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj . Kiedy ziemniaki się gotują, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę . Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Czerwoną paprykę umyj, oczyść z ziarenek i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż.

Ziemniaki powinny być już miękkie. Odcedź je i przełóż do miski, aby ostygły . Do cebuli i papryki dodaj liście świeżego szpinaku. Całość dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj, a następnie przykryj i smaż przez około 5 minut .

Ziemniaki w misce rozbij na gładką masę . Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Okrągłą foremkę do pieczenia posmaruj olejem i obsyp wokół bułką tartą. Na spód blachy wyłóż ziemniaczaną masę. Rozprowadź ją równomiernie . Postępuj jak w przypadku zwykłej tarty z mąki – masą ziemniaczaną wylep też ścianki foremki.

Na warstwę ziemniaków ułóż szynkę. Przykryj ją podsmażonymi warzywami . Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp po warstwie warzyw. Teraz na całej powierzchni rozłóż cienką warstwę ziemniaków. Wierzch posyp bułką tartą, odrobiną sera i skrop oliwą . Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy, przecież nie ma tu niczego surowego. Po tym czasie daj tarcie chwilę odpocząć, niech ser dobrze osiądzie. A teraz krój na kawałki i częstuj bliskich. Sprawdź, jaki pączek jest najdroższy oraz co jest sekretem sałatki z chińskiej restauracji .

farsz do tarty ziemniaczanej.jpg
YouTube/@Ricette fresche
Gotuję ziemniaki i mieszam je z jogurtem. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację
Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy