Smakosze.pl Przepisy Przesiej mąkę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Przesiej mąkę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

28 grudnia 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ilu składników potrzeba, by przygotować coś pysznego? Dużo mniej, niż można by się spodziewać. Czasem najprostsze receptury są najlepsze, czego doskonałym przykładem jest poniższy przepis. Nie wierzysz? Czytaj dalej i przekonaj się sama.

Wystarczy mąka i woda

Wyśmienite potrawy nie muszą być skomplikowane. Tak właśnie jest w przypadku przepisu, który prezentujemy poniżej. Pyszne placuszki, które z niego powstaną, możesz wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby.

Placki z mąki i wody mogą być świetną alternatywą dla pieczywa . Będą też idealną samodzielną przekąską, podaną np. z ulubionym sosem. Wymieszaj mąkę z 2 prostymi składnikami i wrzuć do wrzącej wody. Wszystkie niezbędne składniki masz najpewniej w kuchni , koniecznie więc wypróbuj ten sposób.

mąka.jpg
Fot. Canva
Weź z kuchennej szafki i wlej do pralki. Pranie będzie czyste i świeże, jak nigdy wcześniej

Przepis na przysmak z mąki i wody

Przygotowanie prostych placuszków jest w zasięgu każdego kucharza. Prosty przepis nada się dla wszystkich, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Podobną recepturę znajdziesz w serwisie YouTube na kanale AZIZA GOTOVIT. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre użyte przez nas zdjęcia.

Składniki:

  • 300 g mąki + mąka do podsypania
  • 650 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Placuszki z mąki i wody- przepis krok po kroku

Przygotowanie placuszków zacznij od przesiania mąki . Następnie dodaj o niej mąkę i cukier. Składniki wymieszaj.

Na głęboką patelnię wlej 650 ml wody . Doprowadź do wrzenia. Do wrzątku wsyp stopniowo mieszankę z mąki, soli i cukru. Zgaś płomień i mieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy .

Masę przełóż do miski . Podsyp mąką i dalej wyrabiaj dłońmi zwilżonymi olejem. Uzyskane ciasto powinno być elastyczne , gładkie i nie powinno kleić się do rąk.

Z gotowego ciasta uformuj walec . Podziel go na 6 równych części. W każdej uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj ją na cienki placek.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju . Smaż na nim placki z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj w ulubionymi dodatkami .

Sprawdź także sposób na skórki pomarańczy oraz poznaj tę przydatna poradę dotyczącą masła .

gotowe placuszki.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Tak będą otwarte sklepy w sylwestra. Godziny są znacznie skrócone, lepiej mieć świadomość
Ten chleb robię bez mąki i bez zakwasu. Wygląda i smakuje jak z najlepszej piekarni
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy