Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb robię bez mąki i bez zakwasu. Wygląda i smakuje jak z najlepszej piekarni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.12.2024 06:00

Ten chleb robię bez mąki i bez zakwasu. Wygląda i smakuje jak z najlepszej piekarni

chleb z płatków owsianych
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Ekspresowy przepis na chleb na bazie płatków owsianych. Ponieważ nie zawiera białej mąki, jest odpowiedni przy wielu dietach. Nadaje się też dla osób, które eliminują z diety gluten, ale nie potrafią ostatecznie zrezygnować z pieczywa.

Chleb bez mąki i drożdży

Czy to najprostszy chleb, jaki da się wymyślić? Raczej nie, ale blisko. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Nie wyrasta też dwa razy (a właściwie – ani razu). Bazą pieczywa są płatki owsiane.

Po połączeniu z jogurtem otrzymujemy wypiek o niezwykłej teksturze. Produkty oparte o przetwory mleczne i sodę wyrastają tylko lekko, efektem jest więc zwarty chleb o wyrazistej skórce, a do tego bardzo nietypowy w smaku.

jogurt i miód
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek

Chleb bezglutenowy z ziarnami

Aby dodać jeszcze zdrowotnych właściwości do tego ekspresowego wypieku, wzbogacamy go o oleiste orzechy i pestki . Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka użyła tam sezamu, dyni i słonecznika – niech to nas jednak nie ogranicza.

Składniki

  • 300 g płatków owsianych
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka ulubionych nasion i orzechów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczka soli

Ekspresowy chleb owsiany

Drobne płatki owsiane mieszamy z jogurtem i odstawiamy na chwilę, by napęczniały. Do masy dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

Keksówkę o długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do środka przekładamy masę, wyrównujemy i ubijamy. Chleb wypiekamy przez ok. 50 minut, aż będzie rumiany, a następnie studzimy przez 20 minut na kratce.

Wypróbuj też przepisy na doskonały obiad z kopytkami i zdrowotny rosół.

ciasto na chleb
fot. youtube.com/kulinarneprzygody