Ten chleb robię bez mąki i bez zakwasu. Wygląda i smakuje jak z najlepszej piekarni
Ekspresowy przepis na chleb na bazie płatków owsianych. Ponieważ nie zawiera białej mąki, jest odpowiedni przy wielu dietach. Nadaje się też dla osób, które eliminują z diety gluten, ale nie potrafią ostatecznie zrezygnować z pieczywa.
Chleb bez mąki i drożdży
Czy to najprostszy chleb, jaki da się wymyślić? Raczej nie, ale blisko. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Nie wyrasta też dwa razy (a właściwie – ani razu). Bazą pieczywa są płatki owsiane.
Po połączeniu z jogurtem otrzymujemy wypiek o niezwykłej teksturze. Produkty oparte o przetwory mleczne i sodę wyrastają tylko lekko, efektem jest więc zwarty chleb o wyrazistej skórce, a do tego bardzo nietypowy w smaku.
Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątekChleb bezglutenowy z ziarnami
Aby dodać jeszcze zdrowotnych właściwości do tego ekspresowego wypieku, wzbogacamy go o oleiste orzechy i pestki . Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka użyła tam sezamu, dyni i słonecznika – niech to nas jednak nie ogranicza.
Składniki
- 300 g płatków owsianych
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka ulubionych nasion i orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczka soli
Ekspresowy chleb owsiany
Drobne płatki owsiane mieszamy z jogurtem i odstawiamy na chwilę, by napęczniały. Do masy dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Keksówkę o długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do środka przekładamy masę, wyrównujemy i ubijamy. Chleb wypiekamy przez ok. 50 minut, aż będzie rumiany, a następnie studzimy przez 20 minut na kratce.
Wypróbuj też przepisy na doskonały obiad z kopytkami i zdrowotny rosół.