Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź skórki pomarańczy, wrzuć do garnka i zagotuj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.12.2024 08:31

Weź skórki pomarańczy, wrzuć do garnka i zagotuj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

gotowane skórki pomarańczy
fot. youtube.com/RitaChef

Skórka pomarańczowa funkcjonuje w naszych kuchniach głównie jako dodatek do deserów. Może jednak stać się także zwyczajną przekąską. Z tym przepisem przygotowujemy doskonały deser ze skórki pomarańczy.

Skórka z pomarańczy na deser

Pomarańcze to nieodłączny element dzisiejszych świąt. Są wszechobecne tak bardzo, że aż trudno sobie wyobrazić, jak deficytowym towarem były jeszcze niedawno. Wielu z nas pamięta czasy, kiedy nawet kilogram pomarańczy raz w roku był luksusem.

Nic więc dziwnego, że pomarańcze stały się jednym z pierwszych produktów, na których ćwiczyliśmy ideę zero waste. Zasada, by nie marnować nic z cennego produktu, kazała nam przygotowywać kandyzowane skórki z pomarańczy. Dodajemy je dziś chętnie do sernika czy ciasta drożdżowego, ale dobrze przygotowane sprawdzą się świetnie nawet jako przekąska.

skórki z pomarańczy w syropie
fot. youtube.com/RitaChef
Mało kto wie, że to najzdrowszy owoc świata. Polacy go uwielbiają

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rita Chef Channel. Autorka przygotowuje tam podstawową wersję kandyzowanych skórek. Jeśli planujemy przygotować z nich przekąskę, można przyprawić je np. cynamonem lub innymi wybranymi przyprawami.

Składniki

  • Skórki pomarańczy
  • Cukier
  • Opcjonalnie: cynamon

Skórki z pomarańczy na przekąskę i do deserów

Aby zachować skórkę z obieranych pomarańczy i przygotować ją w wersji kandyzowanej, wyszorujmy dokładnie owoce przed obraniem. Odkrawamy „piętki” od strony szypułki i tę przeciwległą. Pomarańczę nacinamy, a skórę zrywamy i kroimy w paski.

Pomarańczowe „frytki” zalewamy zimną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 6 godzin. Następnie odcedzamy je i w garnku zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

Skórki pomarańczowe znów umieszczamy w garnku, znów zalewamy zimną wodą i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Po kolejnych 5 minutach jeszcze raz odcedzamy i studzimy. Odsączamy je dokładnie z wody.

Skórki pomarańczowe ważymy. Przygotowujemy tyle samo wody i cukru, ile mamy skórek. Wodę zagotowujemy w rondlu lub na głębokiej patelni. Dodajemy cukier i czekamy, aż całkowicie się rozpuści.

Do wrzącego syropu wrzucamy pomarańcze. Gotujemy tak długo, aż cukier kompletnie się zredukuje, a skórki pomarańczy pokryte będą syropem. Wykładamy je na papier do pieczenia, by przestygły. Można posypać je cynamonem, by pogłębić smak przekąski.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi Strzelczyka i faszerowany schab.

kandyzowane pomarańcze
fot. youtube.com/RitaChef