Weź masło i folię spożywczą. Żałuję, że nie znałem tej sztuczki wcześniej
Zanim zamrozisz masło, poznaj ten sposób. Tylko dzięki niemu zachowa smak i nie ulegnie zepsuciu. Masło w dodatkowym zabezpieczeniu wytrzyma nawet kilka miesięcy. Dowiedz się, na czym polega trik, a będziesz stosować go za każdym razem.
Najlepszy sposób na przechowywanie masła
Wysokie ceny masła sprawiają, że wielu konsumentów kupuje je na promocjach w dużych ilościach, a następnie je mrozi. Ten sposób przechowywania i przedłużania świeżości jest wszystkim dobrze znany, i co istotne może byś również stosowany wobec masła.
Niestety, nie wszyscy mrożą je w poprawny sposób, dlatego warto sposób, dzięki któremu ten cenny produkt będzie bezpieczny. Przygotowanie masła do mrożenia nie jest zbyt trudne, ale należy zaopatrzyć się w jeden produkt. Wszystkiego dowiesz się ze wskazówek umieszczonych poniżej.
Sylwestrowa niespodzianka dla klientów Lidla. „Szukaj w koszu wiklinowym w lodówce”
Jak mrozić masło?
Pomimo tego, że mało zabezpieczone jest opakowaniem, przed mrożeniem należy zastosować dodatkowe zabezpieczenie. Świetnie sprawdzi się do tego folia spożywcza, która zagwarantuje, że do masła nie przeniknie powietrze oraz zapachy znajdujące się w zamrażarce.
Kiedy już szczelnie zawiniesz masło w folię umieść kostki masła w szufladzie zamrażarki. Najlepiej wybrać tę, w której dostępna jest funkcja szybszego zamrażania.
Ile wytrzyma mrożone masło?
Mrożąc masło, warto dokładnie je opisać i umieścić na nim karteczkę z datą mrożenia. Jest to ważne, ponieważ zamrożone masło solone może być przechowywane przez rok, natomiast niesolone przez pół roku. Należy przestrzegać wymienionych terminów, aby nie narazić się na przykre dolegliwości trawienne związane z zatruciem.
Pamiętaj także, aby masło rozmrażać powoli. Najlepiej umieścić je na 12 lub nawet na 24 godziny w lodówce, aby spokojnie odtajało.
Sprawdź także, jaką promocję na Sylwestra przygotował Lidl oraz zobacz, co ugotować na obiad po świętach.