Przestała kupować wędzonego łososia. Jej sposób jest tańszy i lepszy
Wędzony łosoś jest bardzo lubianym dodatkiem do potraw, mimo, że jego cena przyprawia o zawrót głowy. Świeży jest nieco tańszy i można w prosty sposób przygotować z niego odpowiednik łososia wędzonego na zimno. To bardzo proste, spójrz tylko na poniższy przepis.
Dlaczego tak lubimy łososia?
Łosoś jest tłustą rybą morską, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
To właśnie one niezwykle korzystnie wpływają na serce i nasz układ krążenia.
Ryba ta jest też bogata w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, a także liczne witaminy i sole mineralne.
Jednak za chęcią na łososia nie przemawiają tylko jego walory zdrowotne.
Ta ryba jest niezwykle smaczna i wprost rozpływa się w ustach.
Szkoda, tylko, że jest taka droga. Za kilogram łososia świeżego trzeba zapłacić ok. 70 zł. Koszt wędzonego to co najmniej 12 zł za 100 g.
Sposób na tańszą wersję łososia wędzonego na zimno
Jedna z tiktokerek działająca pod nazwą tidinessishappiness, udostępniła na swoim kanale prosty sposób na łososia solonego.
Nie ma przy nim prawie wcale pracy, a jest tańszy i smaczniejszy, niż kupna, wędzona ryba.
Jak należy przygotować solonego łososia?
Po pierwsze kawałek fileta z łososia należy opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a potem dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem warto usunąć skórę z porcji ryby.
Do pojemnika na żywność należy wsypać sporą ilość dobrej jakości soli, np. himalajskiej, gruboziarnistej i obtoczyć w niej kawałek ryby. Pojemnik należy przykryć i wstawić na 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie rybę należy opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i jest gotowa do spożycia.
Tak przygotowaną rybę można przechowywać w pojemniku z gałązką koperku, dzięki czemu zyska przyjemny, orzeźwiający aromat.
Solonego łososia kroimy w cieniutkie plasterki i wykorzystujemy podobnie, jak wędzonego.
Przepis i zdjęcia zamieszczone w naszym materiale pochodzą z kanału tidinessishappiness na TikToku.
Inne wersje łososia solonego na sucho
Robiąc łososia solonego można sól wymieszać z cukrem i przyprawami takimi jak np. tłuczony pieprz.
Ryba będzie miała pełniejszy smak.
Niektórzy zalecają też, by ryba marynowała się przy najmniej dobę, a nawet 2 doby.
Po tym czasie będzie pływała w płynie, którego nie trzeba spłukiwać. Po wyjęciu łososia z pojemnika wystarczy go tylko osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tańszą wersją łososia jest pstrąg łososiowy
, o którym pisaliśmy w naszym serwisie. Poznaj też
przepis Tomasza Strzelczyka na elegancką przekąskę z łososiem
.
Źródło: tidinessishappiness/TikTok