Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś
Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.
Przepis na carski koktajl Tomasza Strzelczyka
Składniki na 6 sztuk:
350 g wędzonego łososia
4 niewielkie ziemniaki
4 jaja ugotowane na twardo
1 duża marchewka
3/4 zielonego ogórka
100 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
6 łyżek ikry
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy łagodnej
1 łyżeczka chrzanu
szczypiorek
kwiatki jadalne do przystrojenia
Elegancki carski koktajl Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i obierz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Jeśli produkty gotujesz wcześniej, obieraj je przed samym krojeniem, aby nie ściemniały.
Wędzonego łososia do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka pokrój w drobną kosteczkę (bez skóry). Wielkość kawałków powinna być taka, jak na tatara. Przygotowaną rybę przełóż do miski.
Na drobnych oczkach tarki zetrzyj jajka, ziemniaki, ser żółty oraz surową obraną marchewkę. Zielonego ogórka przekrój na pół, wydrąż go z pestek i również zetrzyj na tych samych oczkach. Delikatnie odsącz warzywo z nadmiaru wody. Po każdym składniku tarkę przemyj z resztek.
Przygotuj sos do koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka. Majonez wymieszaj ze śmietaną, chrzanem i łyżeczką musztardy. Całość przełóż do rożka cukierniczego.
Do szklanych pucharków nakładaj kolejne składniki koktajlu Tomasza Strzelczyka. Zacznij od ziemniaków, wyciśnij na nie odrobinę sosu. Następnie połóż łososia, jajko i kolejną porcję sosu. Na wierzch wyłóż startego górka, marchewkę i ponownie majonezowy sos.
Górę koktajlu carskiego Tomasza Strzelczyka posyp tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Na szczycie ułóż łyżeczkę ikry. Na koniec całość ozdób jadalnymi kwiatami i ziołami. Przystawkę serwuj od razu po przygotowaniu. Pod przewodnictwem Tomasza Strzelczyka przygotujesz wyśmienitego tatara. Jego smakowita szarlotka zachwyci biesiadników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA