Smakosze.pl Przepisy Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze
Fot. Wikimedia/ Aw58

Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze

15 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy pomyślałaś kiedyś, aby ulepszyć racuchy? Zrobisz to, zastępując mleko innym składnikiem. Wtedy ta słodka przekąska będzie o wiele smaczniejsza, a w dodatku placuszki będą o wiele bardziej puszyste. Dowiedz się, co to za składnik i poznaj przepis na racuchy.

Rauchy mogą być jeszcze lepsze

Racuchy to jedno z tych dań , które uwielbiają wszyscy. W dodatku świetnie sprawdza się, jako przekąska w ciągu dnia lub na podwieczorek. Wydawałoby się, że tego klasycznego i jakże pysznego dania nie da się ulepszyć.

A jednak znalazłem sposób, jak to zrobić. Zastąpiłem mleko zupełnie innym składnikiem. O tym, co to za składnik i dlaczego warto zastąpić nim mleko, dowiesz się z dalszej części artykułu.

kefir.jpg
Fot. Canva/ Fascinadora
Ma bardzo zdrowe mięso, a Polacy jej prawie nie znajdą. Koniecznie pytaj o tę rybę podczas pobytu na morzem

Mleko będzie zbędne

Racuchy będą smaczniejsze i delikatniejsze, jeżeli mleko zastąpisz kefirem. Dodanie tego składnika sprawi, że słodkie placki będą o wiele bardziej puszyste. Oprócz tego produktu niezbędne są także inne. Wszystkie poznasz, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Przygotuj potrzebne składniki, a potem przygotuj z nich doskonałe racuchy.

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder
  • olej
  • sól

Przepis na racuchy

Do miski wlej kefir i dodaj żółtko. Następnie wysp mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 20 minut.

Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nakładaj na nią ciasto, formując racuchy. Smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe rachuby wyłóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec obsyp je cukrem pudrem i częstuj domowników. Sprawdź

rac uchy sma.jpg
Fot. Canva/ pixelshot
Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Moje pomidory rosną po tym jak szalone
Pokrój pomidory z cebulą i zalej je tym sosem. Taką sałatkę co sobotę robiła moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy