Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze
Czy pomyślałaś kiedyś, aby ulepszyć racuchy? Zrobisz to, zastępując mleko innym składnikiem. Wtedy ta słodka przekąska będzie o wiele smaczniejsza, a w dodatku placuszki będą o wiele bardziej puszyste. Dowiedz się, co to za składnik i poznaj przepis na racuchy.
Rauchy mogą być jeszcze lepsze
Racuchy to jedno z tych dań , które uwielbiają wszyscy. W dodatku świetnie sprawdza się, jako przekąska w ciągu dnia lub na podwieczorek. Wydawałoby się, że tego klasycznego i jakże pysznego dania nie da się ulepszyć.
A jednak znalazłem sposób, jak to zrobić. Zastąpiłem mleko zupełnie innym składnikiem. O tym, co to za składnik i dlaczego warto zastąpić nim mleko, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Mleko będzie zbędne
Racuchy będą smaczniejsze i delikatniejsze, jeżeli mleko zastąpisz kefirem. Dodanie tego składnika sprawi, że słodkie placki będą o wiele bardziej puszyste. Oprócz tego produktu niezbędne są także inne. Wszystkie poznasz, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Przygotuj potrzebne składniki, a potem przygotuj z nich doskonałe racuchy.
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder
- olej
- sól
Przepis na racuchy
Do miski wlej kefir i dodaj żółtko. Następnie wysp mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nakładaj na nią ciasto, formując racuchy. Smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe rachuby wyłóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec obsyp je cukrem pudrem i częstuj domowników. Sprawdź