Przetnij w pół i nadziej nimi mięso z kurczaka. Obiad gotowy w 20 minut
Brak czasu na gotowanie? Zamiast zamawiać niezdrowego fastfooda, przygotuj obiad w 20 minut. Kurczak z pieczarkami, jaki przyrządzisz z tego przepisu, nie ma sobie równych. Danie zachwyci każdego, dlatego przygotuj je nawet dzisiaj.
Obiad w 20 minut? Oczywiście, że tak
Gotowanie wcale nie musi być trudne i zajmować wiele czasu. Udowadnia to właśnie przepis na obiad z kurczaka, który z całą pewnością spodoba się wszystkim zapracowanym. Danie zrobisz w około 20 minut i co najważniejsze będzie smaczne i sycące.
W tym momencie zapewne nie dowierzasz, że przygotowanie może zająć tak mało czasu, a jednak jest to możliwe. Przede wszystkim dlatego, że przepis jest nieskomplikowany, a po drugie dlatego, że kurczak jest jednym z łatwiejszych do przyszykowania mięs. Dlatego nie trać więcej czasu i poznaj ten wyjątkowo szybki przepis .
Obiad z kurczaka i innych dodatków
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kurczak. Oprócz niego potrzebne są także pieczarki i inne produkty, którymi nafaszerujesz mięso. Nie ma ich wiele, więc całe danie przygotujesz nie tylko szybko, ale i tanio. Potrzebne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że o żadnym nie zapomnisz.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 1 cebula
- olej
- 1 łyżeczka oregano
- 200 ml śmietany 30%
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
-
sól
Kurczak z pieczarkami - przepis
Pieczarki obierz, oczyść, a następnie pokrój w cienkie plastry. Cebulę również obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na niej cebulę i pieczarki. Warzywa przypraw pieprzem, solą oraz oregano. Co jakiś czas przemieszaj składniki i smaż je, do momentu zeszklenia cebuli.
Piersi z kurczaka rozłóż, a następnie natnij je od boku w taki sposób, aby powstała kieszonka. Włóż do niej pieczarki oraz starty na dużych oczkach ser. Kieszonkę zamknij wykałaczkami, a pierś obsyp pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż faszerowanego kurczaka po 5 minut z każdej strony. Po tym czasie dodaj pozostałe pieczarki oraz wlej śmietanę. Wsyp pieprz oraz sól i duś pod przykryciem przez 5 minut. Gotowego kurczaka podawaj z posiekana natką pietruszki i innymi ulubionymi dodatkami.