Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.10.2024 19:11

Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki

ciapkapusta
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego. 

Obiad ze Śląska nie do pobicia

Śląsk jest regionem, który kojarzy się przede wszystkim ze znakomitą kuchnią. Kluski śląskie czy tradycyjna rolada to tylko jedne z najbardziej znanych potraw z górniczego zagłębia. Nie każdy fan kuchni regionalnej wie, że Ślązacy zajadają się czymś jeszcze. 

Tym daniem jest ciapkapusta. Choć mało znane i o dziwnej nazwie jest naprawdę pyszne. Połączenie ziemniaków i kapusty jeszcze nigdy nie zaowocowało, czymś tak doskonałym. Dlatego zapoznaj się z przepisem i zaskocz domowników. Od teraz będą chcieli, jeść tylko obiad ze śląska.

kapusta ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeś

Z czego składa się ciapkapusta?

Jak już wiesz, ciapkapusta składa się przede wszystkim z ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Oprócz tych dwóch składników niezbędne są także inne produkty, które podkreślą smak całej kompozycji. Nie ma ich wiele, a to oznacza, że obiad ze Śląska przygotujesz bardzo tanio. Sprawdź listę z produktami umieszczoną poniżej i przekonaj się, jak niewiele potrzeba do smacznego gotowania. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ½ kg kiszonej kapusty 
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 150 g boczku lub kiełbasy śląskiej
  • woda
  • pieprz
  • sól

Ciapkapusta - przepis

Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą, a następnie gotuj ją pod przykryciem do miękkości. Odcedź ją, a następnie drobno posiekaj. Kapustę oraz ugotowane i rozbite ziemniaki przełóż do miski. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. W takim sam sposób posiekaj boczek. 

Oba składniki smaż na rozgrzanej patelni. Przypraw je solą oraz pieprzem, wymieszaj. Kiedy cebula się zeszkli, razem z boczkiem dodaj je do miski z ziemniakami. Całość przypraw pieprzem, solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Ciapkapusta jest gotowa i możesz podawać ja na obiad. 

boczek.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli