Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki
Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego.
Obiad ze Śląska nie do pobicia
Śląsk jest regionem, który kojarzy się przede wszystkim ze znakomitą kuchnią. Kluski śląskie czy tradycyjna rolada to tylko jedne z najbardziej znanych potraw z górniczego zagłębia. Nie każdy fan kuchni regionalnej wie, że Ślązacy zajadają się czymś jeszcze.
Tym daniem jest ciapkapusta. Choć mało znane i o dziwnej nazwie jest naprawdę pyszne. Połączenie ziemniaków i kapusty jeszcze nigdy nie zaowocowało, czymś tak doskonałym. Dlatego zapoznaj się z przepisem i zaskocz domowników. Od teraz będą chcieli, jeść tylko obiad ze śląska.
Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeśZ czego składa się ciapkapusta?
Jak już wiesz, ciapkapusta składa się przede wszystkim z ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Oprócz tych dwóch składników niezbędne są także inne produkty, które podkreślą smak całej kompozycji. Nie ma ich wiele, a to oznacza, że obiad ze Śląska przygotujesz bardzo tanio. Sprawdź listę z produktami umieszczoną poniżej i przekonaj się, jak niewiele potrzeba do smacznego gotowania. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
- ½ kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 150 g boczku lub kiełbasy śląskiej
- woda
- pieprz
- sól
Ciapkapusta - przepis
Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą, a następnie gotuj ją pod przykryciem do miękkości. Odcedź ją, a następnie drobno posiekaj. Kapustę oraz ugotowane i rozbite ziemniaki przełóż do miski. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. W takim sam sposób posiekaj boczek.
Oba składniki smaż na rozgrzanej patelni. Przypraw je solą oraz pieprzem, wymieszaj. Kiedy cebula się zeszkli, razem z boczkiem dodaj je do miski z ziemniakami. Całość przypraw pieprzem, solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Ciapkapusta jest gotowa i możesz podawać ja na obiad.