Smakosze.pl Przepisy Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Fot. YouTube/Szybkie pyszne

Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

15 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie znajdziesz lepszego przepisu na zupę. Nie dość, że w smaku i sytości przebija grochówkę, to w dodatku nie musisz gotować drugiego dania. Ta zupa je zastąpi i na pewno będzie smakowała twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, a koszt znikomy.

Zupa na dwa dania

Gotując tę zupę, możesz zapomnieć o drugim daniu i nic się nie stanie. Po jej zjedzeniu każdy będzie miał poczucie sytości, a w dodatku będzie najedzony i nawet nie pomyślą o daniu głównym.

Dodatkowo ta zupa ma niezwykły smak. Moja rodzina twierdzi nawet, że jest lepsza niż słynna grochówka. Nie mnie oceniać. Jedno jest pewne, robiąc ją, nie zwiedziesz się, a w dodatku zupa będzie smakowała złej rodzinie. Gotuje się ją bardzo łatwo i błyskawicznie. Przekonasz się o tym za chwilę.

zupa 3.jpg
Fot. YouTube/Szybkie pyszne
Starmach po 12 latach odchodzi z MasterChefa. Jurorka zdradziła powód zaskakującej decyzji

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tej zupy potrzebujesz składników z listy poniżej. Jest ich sporo, ale są zbyt kosztowne. Dzięki czemu koszt obiadu nie będzie zbyt wysoki. Szczególnie że ta zupa, o czym wspomniałem na początku, może zastąpić drugie danie. Nie zwlekaj, tylko sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy gotowanie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szybkie pyszne , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • 3 ziemniaki
  • ½ pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 wędzonych kiełbasek
  • 150 g soczewicy
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę

Słoninę pokrój w cienkie słupki. Patelnię rozgrzej, a następnie wsyp na nią pokrojoną słoninę. Frankfurterki pokrój na małe kawałki. Dodaj je do podsmażonej słoniny.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wsyp ją na patelnię i zeszklij. Seler naciowy dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę i wsyp na patelnię. Z pora odetnij korzonki oraz ciemnozieloną część warzywa. Białą i jasnozieloną część przekrój na pół i wypłucz z niego piasek. Tak przygotowanego pora drobno posiekaj i podsmaż na patelni.

Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki . Wrzuć ją do pozostałych składników. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i dodaj je na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj i podsmażaj do momentu osiągnięcia miękkości.

Soczewicę wsyp do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do dużego garnka przełóż podsmażone na patelni składniki. Wsyp do niego odsączoną soczewicę i dodaj ziemniaki. Całość zalej wodą.

Zupę doprowadź do zagotowania. Następnie dodaj liście laurowe, pieprz oraz sól. Zupę gotuj jeszcze przez 15 minut i gotowe. Sprawdź, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka .

zupa 2.jpg
Fot. YouTube/Szybkie pyszne
Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie
Zawijam proste składniki w pergamin i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy