Puszyste racuchy bez drożdży. Sekret tkwi w 1 triku
Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście.
Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.
Przepis na puszyste racuchy bez drożdży
Składniki:
-
2 nieduże słodkie jabłka
-
2 jaja
-
6 łyżek cukru
-
pół litra mleka
-
4 szklanki mąki
-
4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
-
cukier puder
-
syrop klonowy lub miód
-
bita śmietana i świeże owoce
Jak przygotować puszyste racuchy bez drożdży? Pomoże wam jeden prosty patent
W większej misce umieszczamy jajka oraz cukier. Ubijamy je , a następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Cały czas mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w grubsze plastry i wrzucamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju. Łyżką formujemy niezbyt duże placki i smażymy je, aż się zrumienią. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Jeżeli bardziej niż puszyste racuchy bez drożdży wolicie wytrawne placki, zerknijcie na ten prosty przepis na ziemniaczany rarytas niewymagający ścierania warzyw . Być może też spodoba wam się nieskomplikowana receptura na naleśniki z dwóch składników .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: