Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy bez drożdży. Sekret tkwi w 1 triku
canva/A_Lein

Puszyste racuchy bez drożdży. Sekret tkwi w 1 triku

4 sierpnia 2022

Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście.

Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.

Przepis na puszyste racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 2 nieduże słodkie jabłka

  • 2 jaja

  • 6 łyżek cukru

  • pół litra mleka

  • 4 szklanki mąki

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

Jak przygotować puszyste racuchy bez drożdży? Pomoże wam jeden prosty patent

W większej misce umieszczamy jajka oraz cukier. Ubijamy je , a następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Cały czas mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.

Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w grubsze plastry i wrzucamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju. Łyżką formujemy niezbyt duże placki i smażymy je, aż się zrumienią. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jeżeli bardziej niż puszyste racuchy bez drożdży wolicie wytrawne placki, zerknijcie na ten prosty przepis na ziemniaczany rarytas niewymagający ścierania warzyw . Być może też spodoba wam się nieskomplikowana receptura na naleśniki z dwóch składników .

Puszyste racuchy bez drożdży są znakomite
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy