Babciny przepis na domowy sok z malin bez dodatku cukru. Zrób teraz i ciesz się fantastycznym smakiem w zimę
Czy wiecie, jak zrobić sok z malin na zimę bez dodatku cukru? Dzięki babciny instrukcjom pyszny domowy rarytas będzie znakomity. Dawne receptury nie obejmowały gotowania owoców. Maliny były rozdrabniane i zalewane ciepłą wodą. Po wystudzeniu babcie przeciskały owoce przez tkaninę, by wydobyć z nich jak najwięcej płynu. Ta sztuczka sprawiała, że sok wychodził intensywny w smaku.
Pyszny sok z malin bez dodatku cukru będzie świetnym dodatkiem do ciepłej herbaty czy deserów. Z babciną recepturę pełen smaku rarytas przygotujecie niemalże bez wysiłku. Będzie doskonały na długie zimowe wieczory. Skusicie się?
Przepis na sok z malin na zimę bez dodatku cukru
Składniki:
2 kg świeżych malin
1,25 szklanki ciepłej wody
Jak zrobić sok z malin na zimę bez dodatku cukru? Babcie znały niezawodny patent
Maliny przebieramy i myjemy. Polecamy skorzystanie z tej prostej instrukcji. Owoce osuszamy, po czym ugniatamy je drewnianym tłuczkiem. Przenosimy je do garnka z delikatnie podgrzaną wodą. Nie gotujemy.
Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy naczynie pokrywką. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy przez gazę. Na koniec starannie wydobywamy z malin cały płyn. Tak pozyskany sok zagotowujemy i przelewamy do czystych butelek.
Zamykamy je i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. Wlewamy do niego wodę i podgrzewamy przez 15-20 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w spiżarce. Doskonale smakuje z czarną herbatą i odrobiną soku z cytryny.
Po inne pomysły na przetwory z letnich owoców zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na smakowity dżem z czarnej porzeczki oraz prostą recepturę na domowy sok wiśniowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Wyżerka dla całej rodziny
Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych