Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.08.2022 19:02

Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów

sałata z pomidorem
canva/carlosdelacalle

Szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu? Z całą pewnością będzie nim chrupiąca sałata wzbogacona aromatycznym warzywem. Bardzo łatwo ją przygotować, bo wystarczy porwać liście sałaty, dodać pokrojone pomidory, sos i wymieszać. Miska tego zdrowego przysmaku zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz można cieszyć się smakiem i chrupkością tej najpyszniejszej, gruntowej. Występuje w wielu odmianach i bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. A kto nie ma własnej uprawy, przeróżne sałaty kupi na bazarku lub w supermarkecie.

Kanapka z liściem sałaty od razu nabiera lepszego wyglądu i smaku. Jednak nie ma to, jak zjeść porządną porcję tego warzywa, czyli surówkę. Dziś proponujemy wam przygotowanie sałaty z dodatkiem pomidorów, dymki i błyskawicznego sosu. Taka sałatka będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań obiadowych, bo równie dobrze pasuje do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich.

Przepis na sałatę z pomidorem i prostym sosem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 garście mieszanki sałat, np. masłowej, lodowej, karbowanej, rukoli

  • 2 duże pomidory

  • 3 cebulki dymki

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie chrupiącej sałatki do obiadu

Liście sałaty dokładnie opłucz, osusz. Większe liście porwij na kawałki, umieść w dużej salaterce.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulki dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem.

Pokrojone pomidory i cebulkę dymkę dodaj do sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Do słoiczka wlej oliwę, ocet i miód lub syrop malinowy. Zakręć, energicznie wstrząśnij. Sosem polej sałatę, dobrze wymieszaj. Od razu podawaj.

Z naszej strony dowiesz się, jak przedłużyć świeżość sałaty, a także, jak zmniejszyć goryczkę sałaty.

płukanie sałaty
canva/AfricaImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: