Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów
Szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu? Z całą pewnością będzie nim chrupiąca sałata wzbogacona aromatycznym warzywem. Bardzo łatwo ją przygotować, bo wystarczy porwać liście sałaty, dodać pokrojone pomidory, sos i wymieszać. Miska tego zdrowego przysmaku zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz można cieszyć się smakiem i chrupkością tej najpyszniejszej, gruntowej. Występuje w wielu odmianach i bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. A kto nie ma własnej uprawy, przeróżne sałaty kupi na bazarku lub w supermarkecie.
Kanapka z liściem sałaty od razu nabiera lepszego wyglądu i smaku. Jednak nie ma to, jak zjeść porządną porcję tego warzywa, czyli surówkę. Dziś proponujemy wam przygotowanie sałaty z dodatkiem pomidorów, dymki i błyskawicznego sosu. Taka sałatka będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań obiadowych, bo równie dobrze pasuje do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich.
Przepis na sałatę z pomidorem i prostym sosem
Składniki na 4 porcje:
4 garście mieszanki sałat, np. masłowej, lodowej, karbowanej, rukoli
2 duże pomidory
3 cebulki dymki
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu lub syropu malinowego
sól, pieprz
Przygotowanie chrupiącej sałatki do obiadu
Liście sałaty dokładnie opłucz, osusz. Większe liście porwij na kawałki, umieść w dużej salaterce.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulki dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem.
Pokrojone pomidory i cebulkę dymkę dodaj do sałaty. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Do słoiczka wlej oliwę, ocet i miód lub syrop malinowy. Zakręć, energicznie wstrząśnij. Sosem polej sałatę, dobrze wymieszaj. Od razu podawaj.
Z naszej strony dowiesz się, jak przedłużyć świeżość sałaty, a także, jak zmniejszyć goryczkę sałaty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Wyżerka dla całej rodziny
Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych