Smakosze.pl Przepisy Puszysty, szybki, pyszny. Ania Starmach robi sernik tylko z 3 składników
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Canva/bhofack2

Puszysty, szybki, pyszny. Ania Starmach robi sernik tylko z 3 składników

23 listopada 2024

Oto przepis dla zabieganych. Ania Starmach robi sernik z minimalną ilością składników. Choć jest tak prosty, efekt wcale na to nie wygląda.

Sernik Ani Starmach

Prócz kilku pomocnych drobiazgów, które i tak mamy przeważnie w szafce w kuchni, przepis ten zawiera tylko jajka, czekoladę i serek. Ten ostatni składnik spotykamy tu jednak w niecodziennym wydaniu. Mamy bowiem do czynienia z serkiem Philadelphia lub podobnym.

Ten kremowy twarożek wykorzystywany jest w sernikach typu nowojorskiego, podobnych jak ten z przepisu Anny Starmach . Niektórzy mogą uznać go za zbyt drogi, by przyrządzać z niego mały serniczek. Zastąpić go można zamiennikami . Do takich należą Twój Smak z Piątnicy, serek Łaciaty czy Mój Ulubiony z mleczarni w Wieluniu.

pokrojony sernik
fot. Canva
Znana sieć sklepów apeluje do Polaków. Kupiłeś to mięso, natychmiast wyrzuć

Sernik z 3 składników

Jednak w przepisie Ani Starmach występuje tylko niewiele ponad jedno opakowanie takiego serka. Z łatwością dostępny w dyskontach, może on z powodzeniem posłużyć do przygotowania lekkiego, kremowego sernika. Ciasto jest szybkie i łatwe w przyrządzeniu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 160 g serka Philadelphia
  • 160 g białej czekolady
  • Masło
  • Cukier puder i/lub owoce do dekoracji

Szybki sernik

Do pieczenia używamy formy o średnicy 18 cm. Wysmarowujemy ją masłem , a do boków przyklejamy pasek papieru do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy lekko, a następnie mieszamy z serkiem . Wybijamy jajka, oddzielając żółtka od białek, te ostatnie ubijamy na puszystą masę.

Żółtka mieszamy rózgą z masą czekoladowo-serową . Dodajemy białka i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na blasze, na którą wylewamy dodatkowo szklankę wody lub wrzucamy kilka kostek lodu.

Ciasto pieczemy przez 15 minut . Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni na kolejne 20 minut . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na jeszcze 20 minut.

Po wyjęciu studzimy do końca. Następnie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewającą zupę kalafiorową i poznaj superzdrowy olej z rokitnika .

sernik nowojorski
fot. Canva
Poszatkuj kapustę, dodaj marchewkę i prosty sos. Surówka wyjdzie lepsza, niż w chińskiej restauracji
Pudełko po lodach to przeżytek. Mam 1000 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy