Ta zupa rozgrzewa bardziej niż rosół. Wszyscy są zaskoczeni, z czego ją robię
Oto przepis na niezwykle rozgrzewającą, ekspresową i superprostą warzywną zupę. Sprawdza się świetnie w okresie przejściowym przed zimą, kiedy chłody najbardziej dają się we znaki. Warto nagotować od razu garnek na dwa dni.
Rozgrzewająca zupa
Zupy warzywne to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek na szybko. Mogą być zawsze w pogotowiu, ilekroć potrzebujemy szybkiego gorącego posiłku. Zupy jarzynowe są też bardzo zdrowe i niezwykle sycące.
Ta zupa nie jest tu wyjątkiem – wręcz przeciwnie, spełnia tę regułę gorliwie. Przygotowujemy wywar na bazie kalafiora i ziemniaków. Jest więc niedrogo i bardzo aromatycznie. A przy tym szybko, bo wystarczy pokroić składniki, ugotować do miękkości i gotowe.
Rząd mówi dość. Już za rok nie kupisz świątecznego karpia w taki sposóbZupa z kalafiora
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy. W ich wersji zupa serwowana jest z krutonami, które pod koniec smażenia przyprawione są czosnkiem, chili i natką pietruszki. Można i tak, my pomijamy grzanki, a przyprawę dodajemy bezpośrednio do zupy.
Składniki
- 1,5 l bulionu
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili lub łyżeczka płatków chili
- 1 pęczek mały natki pietruszki
- 200 ml śmietanki (lub roślinnego zamiennika)
- Olej roślinny lub masło klarowane
- Sól, pieprz, tymianek
Miksowana zupa warzywna
Cebulę kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Jego głąb kroimy w kostkę, podobnie jak obrane ziemniaki.
Na dnie garnka rozgrzewamy warstwę tłuszczu. Wrzucamy cebulę i dusimy do zeszklenia. Przyprawiamy tymiankiem i wyciskamy czosnek. Mieszamy.
Do cebuli dodajemy kalafiora. Obsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ziemniaki i posiekaną papryczkę chili.
Warzywa zalewamy bulionem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez 20-25 minut, do miękkości.
Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zupę miksujemy blenderem. Próbujemy, doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie podajemy.
Wypróbuj też przepis na pierogi ze szpinakiem i sprawdź, które orzechy są najzdrowsze.