Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze
Niedzielne śniadanie może być powolne i takie, jak lubicie. Nie musicie się spieszyć, więc przygotujcie coś wyjątkowego. A może naleśniki na kefirze? Są pyszne i lekkie, doskonałe na słodko i wytrawnie. Podaj do nich po kubku kakao, a sprawisz najbliższym prostą i smaczną ucztę.
Do przygotowania naleśników wystarczy kilka prostych składników. Są to zazwyczaj mąka, mleko i jajka. Dziś jednak przygotujemy naleśniki na kefirze. Będą bardziej puszyste i wyraziste w smaku. Jest to dobra opcja awaryjna, gdy zabraknie mleka. Lecz tak naprawdę takie naleśniki są bardzo smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Pyszne i lekkie naleśniki na kefirze
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cukru
-
1 jajko
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1,5 szklanki kefiru
-
0,5 szklanki wody gazowanej
-
olej
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i jajko. Sodę rozmieszaj w kefirze, dodaj do mąki razem z łyżką oleju. Rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe.
Ciasto nieco rozrzedź, mieszając je z wodą. Odstaw je na 15 minut, by skrobia zdążyła skleikować. Przed smażeniem ciasto możesz ponownie rozrzedzić wodą, bo gęstnieje.
Patelnię do smażenia naleśników rozgrzej, posmaruj warstwą oleju. Wylej porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.
Gdy ciasto na wierzchu naleśnika się zetnie, obróć naleśnik i dosmaż go z drugiej strony. Naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, żeby nie obeschły.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, konfiturą, powidłami, czekoladą, miodem, twarożkiem waniliowym, twarożkiem ze szczypiorkiem.
Po więcej inspiracji na pyszne naleśniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na naleśniki na majonezie , a także na nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej .
Źródło zdjęcia: canva/karina_st123
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram