Pyszne i proste kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora są pyszne. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik mięsnych mielonych, a przygotujecie je naprawdę szybko. Odkryjcie smak tego warzywa na nowo już dziś. Kotlety te smakują wybornie w towarzystwie sałatki warzywnej lub lekkiej surówki o wyrazistym smaku np. z buraka z dodatkiem cebulki . Są też świetne jako dodatek do kanapki czy wytrawnego obiadowego naleśnika. Możecie je wtedy sparować z colesławem z czerwonej kapusty i dodać odrobinę sosu paprykowego . Będą obłędnie pyszne.
Przepis na smakowite kotlety z kalafiora
Składniki:
-
1 duży kalafior o masie ok. 1,2 g
-
1 cebula dymka
-
2 średnie jaja
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów
-
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
-
po płaskiej łyżeczce soli i cukru,
-
1/3 łyżeczki pieprzu
-
posiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z kalafiora usuwamy liście i odcinamy głąb. Zachowujemy je do innych przepisów. Całą główkę płuczemy pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki . Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą .
Wodę lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kalafiora przez około 5 minut. Czas przyrządzania zależy od wielkości różyczek. Jeśli będą mniejsze, być może będą miękkie już nawet po 3 minutach. Ważne jest, by warzywo było ugotowane, ale nie rozpadało się za bardzo. Warto więc na bieżąco kontrolować proces gotowania.
Różyczki odcedzamy i siekamy, a następnie przenosimy na suchą patelnię. Podgrzewamy je przez kilka minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Chodzi nam o to, by odparować z niego nadmiar wody.
Kalafiora studzimy, siekamy , a następnie w misce łączymy z jajami, mąką i posiekaną dymką. Wsypujemy też zioła, jeśli ich używamy. Doprawiamy sypkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
Panierujemy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na niej kotlety porcjami , po około 4 minuty z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego i podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje