Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru
Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.
Przepis na rozgrzewający syrop cytrynowo-imbirowy
Składniki:
500 ml wody
600 g cukru
8 cytryn
80 g świeżego imbiru
1 spora laska cynamonu
1 solidna łyżeczka goździków
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie myjemy, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Sparzamy wrzątkiem, a następie kroimy na plasterki. Imbir obieramy ze skórki i również kroimy.
Plasterki układamy w niewielkich, uprzednio umytych i wyparzonych słoikach. W garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem i przyprawami. Gorącym płynem zalewamy zawartość słoików.
Naczynie uzupełniamy miksturą, aż do wysokości przewężenia, tuż pod zakrętką. Dokładnie zakręcamy słoiki, a następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika.
Rozgrzewamy piekarnik razem ze słoikami do temperatury 180 stopni Celsjusza. Słoiki trzymamy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut od momentu, gdy syrop zacznie wrzeć.
Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, a słoiki z syropem pozostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu o stałej, niezbyt wysokiej temperaturze.
Sprawdźcie inne pomysły na wykorzystanie imbiru. Tu znajdziecie recepturę na pyszny rosół z jego dodatkiem, który rozgrzeje was w jesienne wieczory. W tym artykule natomiast wyjaśniamy, dlaczego warto dodać imbiru do kawy.
Źródło zdjęcia: canva/IngridHS
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se