Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T123330.803
canva/pixelshot

Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.

Przepis na rozgrzewający syrop cytrynowo-imbirowy

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 600 g cukru

  • 8 cytryn

  • 80 g świeżego imbiru

  • 1 spora laska cynamonu

  • 1 solidna łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Sparzamy wrzątkiem, a następie kroimy na plasterki. Imbir obieramy ze skórki i również kroimy.

Plasterki układamy w niewielkich, uprzednio umytych i wyparzonych słoikach. W garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem i przyprawami. Gorącym płynem zalewamy zawartość słoików.

Naczynie uzupełniamy miksturą, aż do wysokości przewężenia, tuż pod zakrętką. Dokładnie zakręcamy słoiki, a następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika.

Rozgrzewamy piekarnik razem ze słoikami do temperatury 180 stopni Celsjusza. Słoiki trzymamy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut od momentu, gdy syrop zacznie wrzeć.

Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, a słoiki z syropem pozostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu o stałej, niezbyt wysokiej temperaturze.

Sprawdźcie inne pomysły na wykorzystanie imbiru. Tu znajdziecie recepturę na pyszny rosół z jego dodatkiem, który rozgrzeje was w jesienne wieczory. W tym artykule natomiast wyjaśniamy, dlaczego warto dodać imbiru do kawy.

Syrop cytrynowo-imbirowy
Syrop cytrynowo-imbirowy

Źródło zdjęcia: canva/IngridHS

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram