Smakosze.pl
sałatka z buraków

canva/Elena_Danileiko

Surówka z buraków, jabłka i cebuli

13 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Z buraków można też przygotować pyszną surówkę, która również będzie idealnie pasować do dań mięsnych. Zobacz jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli.

Buraki mają mnóstwo zalet. Są smaczne, zdrowe i tanie. Z tego powodu dość często pojawiają się w naszym jadłospisie. Najpopularniejsze są klasyczne, starte buraczki. Jednak z ugotowanych lub upieczonych buraków można też przygotować wyrazistą w smaku sałatkę.

Buraki lepiej jest upiec niż ugotować, bo w większym stopniu zachowają walory zdrowotne, a także smak i aromat. Najpierw trzeba je dokładnie wyszorować, potem zawinąć w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka i piec ok. 1,5 godziny w 200 st. C.

Przepis na surówkę z buraków, jabłka i cebuli

Składniki:

  • 4-5 buraków upieczonych lub ugotowanych

  • 1 jabłko

  • mała cebula

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

kotlety mielone

Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z buraków

Upieczone lub ugotowane buraki wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach, ewentualnie pokrój w niedużą kostkę.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin, pokrój w małą kostkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Buraczki wymieszaj z jabłkiem i cebulą. Oprósz solą i pieprzem, dodaj ocet winny, miód i oliwę z oliwek, wymieszaj.

Więcej inspiracji na potrawy z buraków znajdziesz na naszej stronie. Zobacz na przykład jak zrobić kotlety z buraka i kaszy albo jak zrobić sok z kiszonych buraków.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

buraki

buraki

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >