Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Resztki ze świąt zawijam w ciasto francuskie i mam pyszną kolację. Pizza może się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.04.2024 17:33

Resztki ze świąt zawijam w ciasto francuskie i mam pyszną kolację. Pizza może się schować

kolacja
Fot. YouTube/appetizing.baking

Zostały wam resztki po świętach? Nie wyrzucajcie ich, tylko zawińcie w arkusz ciasta francuskiego. Takie danie będzie lepsze od pizzy. Dlatego polecam przepis na smakołyk, który każdy sobie chwali.

Co zrobić z resztkami po świętach?

Święta wielkanocne już za nami, ale w wielu domach lodówki wciąż pękają od nadmiaru pysznych dań i innych produktów. Co zrobić z takimi resztkami? Każdemu polecam mój sposób na ich wykorzystanie w kuchni. Przydaje mi się nie tylko wielkanocna wędlina, ale też ciasto francuskie.

Zawijam w nie resztki i robię danie, które podaję na kolację. Zachwytom nad tym przysmakiem nie ma końca. Rodzina go uwielbia i chętnie sięga po dokładki. Dzięki temu nie marnujemy żywności. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kolacja
Fot. YouTube/appetizing.baking
Te sklepy pozamrażały ceny produktów spożywczych. Pospiesz się z zakupami, to nie potrwa długo

Jak zrobić kolację z resztek?

Składniki:

  • arkusz gotowego ciasta francuskiego 
  • 200 g wędliny ze świąt
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od  drobnego pokrojenia wędlin, natki pietruszki, cebuli i czosnku. Cebulę podsmaż na maśle, po chwili dołóż czosnek i wędlinę. Składniki wymieszaj. Kiedy się podsmażają, zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, ułóż na nim składniki z patelni. Posyp startym serem i natką pietruszki. Rulon ciasno zawijaj i krój na plastry szerokości ok. 2 cm. Z wierzchu posmaruj rozmąconym jajkiem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem. 

Kolacja z resztek, że palce lizać

Danie wychodzi wyjątkowo chrupiące i apetyczne. Pełne wędliny i żółtego sera jest doskonałą propozycją na pyszną kolację. Trzeba je podawać z ulubionym sosem. Z takim dodatkiem kolacja zachwyci całą rodziną.

Dzięki temu prostemu przepisowi nie zmarnujesz resztek wędlin, które zostały po Wielkanocy. Przygotujesz za to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Gwarantuje, że taka kolacja uciszy małych i dużych smakoszy. Pisaliśmy o naleśnikach, które zrobisz z przepisu kucharki. Polecaliśmy też sposób na ciasto o nazwie Marysieńka. 

kolacja
Fot. YouTube/appetizing.baking

Źródło: YouTube/appetizing.baking

Zdjęcia: screen YouTube/appetizing.baking