Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.04.2024 08:03

Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz

naleśniki
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Znudziły ci się klasyczne naleśniki? Koniecznie wypróbuj te z przepisu zawodowej kucharki. Niecodzienne ciasto oraz farsz rozpływają się w ustach. Przygotowuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę. 

Przepis na naleśniki od kucharki

Niedawno moja znajoma kucharka zdradziła mi przepis na niezwykłe naleśniki. Doskonałe jest nie tylko ciasto, ale też wytrawne nadzienie. Ja wciąż nie wiem, co z tej potrawy smakuje mi bardziej.

Poznaj przepis i koniecznie zrób je we własnym domu. Zachwycą każdego smakosza. Potrzebnych składników jest niewiele, a ich koszt nie przewyższa kilkunastu złotych. Zresztą spójrz na listę poniżej i przekonaj się sama.

farsz.jpg
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem na początku potrzebnych składników, nie ma zbyt wiele. Spójrz na poniższą listę i sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne produkty. Podobny przepis znajduje się na kanale Enfes Yemek Tarifleri, skąd pochodzą zdjęcie umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 8 g soli
  • 300 ml wody
  • 50 serka śmietankowego
  • 150 g twarogu
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na naleśniki

Do miski wlej wodę. Wsyp cukier, sól oraz mąkę. Składniki wymieszaj  na jednolite i gładkie ciasto. Do osobnego naczynia przełóż twaróg, serek śmietankowy, miękkie masło oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki, tworząc z nich jednolite nadzienie. 

Ciasto podziel na 12 kawałków. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz je i rozwałkuj na cienki placek. Nałóż na nie odrobinę farszu i rozsmaruj. Złóż go na pół na kształt dużego pieroga. Starannie sklej krawędzie.

Tak przygotowane naleśniki ułóż na suchej patelni i smaż z dwóch stron do zarumienienia i delikatnego wyrośnięcia. Gotowe naleśniki posmaruj masłem. Na koniec złóż je na pół i podawaj domownikom. Sprawdź, po czym rozpoznać świeżość zakwasu oraz zobacz, jak ugotować kiełbasę

skłądanie naleśnika.jpg
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri