Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjna zapiekanka gyros nie potrzebuje ani ziemniaków, ani makaronu. Postaw na ten dodatek
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Rewolucyjna zapiekanka gyros nie potrzebuje ani ziemniaków, ani makaronu. Postaw na ten dodatek

25 stycznia 2023

Zapiekanka gyros jest doskonałą opcją na obiad dla całej rodziny. Prosta kombinacja ryżu, kurczaka i warzyw pod pierzynką z żółtego sera spodoba się nawet wybrednym. Jej wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.

Kultowy gyros w formie zapiekanki jest smacznym i sycącym daniem, które przygotować można nawet z resztek. W daniu świetnie odnajdzie się ryż ugotowany poprzedniego dnia np. do pomidorowej. Oczywiście można też przyrządzić go na „świeżo". Pamiętajcie wtedy tylko, by pozostawić go choć kwadrans po ugotowaniu pod przykryciem — będzie przyjemnie sypki.

Przepis na pyszną zapiekankę gyros

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 200 g białego ryżu

  • 100 g kukurydzy z puszki

  • 1 czerwona papryka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 200 g ulubionego sera żółtego

  • 40 g ketchupu

  • 40 g majonezu np. wegańskiego

  • 1-2 łyżeczki domowej przyprawy gyros

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszną zapiekankę gyros? Przepis jest niezwykle prosty

Zaczynamy od opłukania ryżu. Gotujemy go w osolonym wrzątku na niewielkim ogniu i pod przykryciem przez 15 minut. Ilość wlanej wody powinna wystarczyć na utworzenie centymetrowej warstwy płynu nad wsypanymi ziarnami.

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Przenosimy go do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy też przyprawę gyros i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym podsmażamy doprawionego kurczaka. W formie żaroodpornej posmarowanej odrobiną oleju układamy przestudzony ryż oraz kurczaka z cebulą. Wykładamy połowę porcji sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu. Wierzch posypujemy 1/3 porcji sera żółtego.

Wsypujemy całą kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz oczyszczoną i rozdrobnioną paprykę. Warzywa zalewamy pozostałą częścią sosu i posypujemy odłożonym serem. Zapiekankę przyrządzamy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Szczególnie polecamy makaronowy rarytas z pieczarkami . Być może skusicie się też na pyszną ziemniaczaną kombinację z dodatkiem boczku .

Zapiekanka gyros zachwyci bliskich
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy