Rewolucyjna zapiekanka gyros nie potrzebuje ani ziemniaków, ani makaronu. Postaw na ten dodatek
Zapiekanka gyros jest doskonałą opcją na obiad dla całej rodziny. Prosta kombinacja ryżu, kurczaka i warzyw pod pierzynką z żółtego sera spodoba się nawet wybrednym. Jej wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Kultowy gyros w formie zapiekanki jest smacznym i sycącym daniem, które przygotować można nawet z resztek. W daniu świetnie odnajdzie się ryż ugotowany poprzedniego dnia np. do pomidorowej. Oczywiście można też przyrządzić go na „świeżo". Pamiętajcie wtedy tylko, by pozostawić go choć kwadrans po ugotowaniu pod przykryciem — będzie przyjemnie sypki.
Przepis na pyszną zapiekankę gyros
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
-
200 g białego ryżu
-
100 g kukurydzy z puszki
-
1 czerwona papryka
-
4 ogórki konserwowe
-
1 średniej wielkości cebula
-
200 g ulubionego sera żółtego
-
40 g ketchupu
-
40 g majonezu np. wegańskiego
-
1-2 łyżeczki domowej przyprawy gyros
-
olej rzepakowy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną zapiekankę gyros? Przepis jest niezwykle prosty
Zaczynamy od opłukania ryżu. Gotujemy go w osolonym wrzątku na niewielkim ogniu i pod przykryciem przez 15 minut. Ilość wlanej wody powinna wystarczyć na utworzenie centymetrowej warstwy płynu nad wsypanymi ziarnami.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Przenosimy go do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju. Wsypujemy też przyprawę gyros i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym podsmażamy doprawionego kurczaka. W formie żaroodpornej posmarowanej odrobiną oleju układamy przestudzony ryż oraz kurczaka z cebulą. Wykładamy połowę porcji sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu. Wierzch posypujemy 1/3 porcji sera żółtego.
Wsypujemy całą kukurydzę, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz oczyszczoną i rozdrobnioną paprykę. Warzywa zalewamy pozostałą częścią sosu i posypujemy odłożonym serem. Zapiekankę przyrządzamy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Szczególnie polecamy makaronowy rarytas z pieczarkami . Być może skusicie się też na pyszną ziemniaczaną kombinację z dodatkiem boczku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wymieszał w garnku makaron, ser i mleko. W 15 minut zrobił tani obiad dla całej rodziny
-
Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama